La CE Oltenia se vor închide grupuri pe cărbune de 1.300 MW și vor apărea grupuri pe gaze de 1.450 MW, până în 2026 – ministrul Economiei

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a confirmat faptul că ajutorul de salvare care a fost acordat Complexului Energetic Oltenia nu va putea fi returnat, și că va urma un plan de restructurare a companiei.

„Ce facem cu acest ajutor de stat? Nu mă aștept ca Oltenia să returneze împrumutul, ajutorul de salvare se va transforma într-unul de restructurare. Pe baza unui plan bine defenit, vom scoate din producție capacități de circa 1.300 MW produsă pe bază de cărbune, până la finalul anului 2026, și îl vom înloicui cu 1.450 MW de energie pe gaze naturale, plus un parc fotovoltaic. La finalul anului 2026, emisiile de dioxid de carbon ale Complexului Energetic Oltenia se vor reduce cu 45%”, a declarant ministrul, la o conferință pe marginea importanței geostrategice și economice a Mării Negre, organizată de publicația Financial Intelligence.

Ministrul a admis că pentru România cărbunele este o problemă în contextul pactului ecologic european (Green Deal), a dar a spus că “nu trebuie să închidem ceva fără să punem ceva în loc”.

Complexul Energetic Oltenia va primi un ajutor de salvare în valoare de 251 de milioane de euro, potrivit OUG 12/2020, care a fost publicată recent în Monitorul Oficial.  Ajutorul este acordat de Finanțe, la cererea companiei, din fondurile obșinute din privatizare, după ce Eximbank va face o analiză de risc a societății pentru a stabili nivelul dobânzii pe care trebuie să o plătească CEO. Complexul trebuie să constituie garanții în valoare de 120% din valoarea creditului.

Împrumutul trebuie restituit în termen de șase luni, cu dobânzi cu tot. În caz contrar, CEO trebuie să prezinte, în termen de trei luni, un plan de restructurarea care să demonstreze restabilirea viabilității pe termen lung. În acest caz, Guvernul va înștiința Comisia Europeană, iar acest ajutor de stat va deveni unul pentru restructurare, care va trebui avizat de Comisie. Dacă CEO nu plăteșe creditul, nu face plaanul de restructurare în trei luni, iar Guvernul nu îl trimite la Briuxelles în șase luni, Guvernul se obligă să elaboreze un plan de lichidare al CE Oltenia.

Compania este al doilea producător de energie al României, cu patru termocentrale pe căbune și 11 cariere de lignit, în care lucrează circa 13.000 de oameni.

 

 

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *