Kremlinul a preluat controlul activelor Uniper și Fortum din Rusia și avertizează că ar putea urma altele

Kremlinul a avertizat miercuri că ar putea sechestra şi alte active occidentale, ca represalii la deciziile străine împotriva companiilor ruseşti, după ce a preluat temporar controlul asupra activelor aparţinând companiilor Fortum din Finlanda şi Uniper din Germania, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Marţi seara, preşedintele Vladimir Putin a semnat un decret prin care aprobă preluarea controlului asupra activelor ruseşti ale celor două companii energetice europene. Decretul precizează că Rusia trebuie să ia măsuri urgent ca răspuns la acţiunile SUA şi altor ţări care sunt „neprietenoase şi contrare dreptului internaţional”. Acţiunile celor două entităţi au fost plasate sub controlul temporar al Agenţiei federale care gestionează proprietăţile guvernului Rosimushchestvo.

„Decretul adoptat este un răspuns la acţiunile agresive ale ţărilor neprietenoase. Iniţiativa copiază atitudinea guvernelor occidentale faţă de activele din străinătate ale companiilor rueşti”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Potrivit acestuia, decretul semnat de Putin „nu vizează aspectele ce ţin de dreptul de proprietare şi nici nu deposedează proprietarii de activele lor, pentru că managementul extern este doar temporar şi înseamnă numai că proprietarul original nu mai are dreptul de a lua decizii manageriale”, a continuat Peskov.

Grupul Uniper deţine 83,73% din acţiunile Unipro, care operează cinci centrale electrice cu o capacitate totală de peste 11 Gigawaţi şi aproximativ 4.300 de angajaţi în Rusia. La rândul său, divizia din Rusia a grupului Fortum are mai multe termocentrale în regiunea Ural şi în Siberia Occidentală şi, de asemenea, un portofoliu de centrale eoliene şi fotovoltaice, împreună cu parteneri locali din Rusia. Valoarea contabilă a acestor active se situa la 1,7 miliarde de euro la finele lui 2022.

Acţiunile Moscovei creează o nouă bătaie de cap pentru companiile care încearcă să găsească o modalitate pentru a ieşi de pe piaţa din Rusia. Companiile care au participaţii la mai multe proiecte energetice sau bănci importante se confruntă deja cu numeroase obstacole în încercarea de a pleca din Rusia.

În paralel, în ultimul an, occidentalii au îngheţat active de peste 300 de miliarde de euro aparţinând Băncii Centrale a Rusiei, iar Bruxelles-ul a imobilizat, în Uniunea Europeană, active în valoare de 2,15 miliarde de euro aparţinând oligarhilor şi entităţilor ruseşti vizate de sancţiuni. Însă, opţiunea confiscării acestor active ruseşti pentru a reconstrui Ucraina şi a despăgubi victimele războiului constituie o problemă juridică spinoasă pentru occidentali.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *