KazMunayGas ar putea livra petrol Germaniei, în ianuarie 2023. Kazahstanul este din ce în ce mai important pentru Europa

Compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan, KazMunayGas (KMG), analizează o posibilă livrare de petrol în Germania în luna ianuarie, în regim de probă, a declarat  directorul general al KMG, Magzum Mirzagaliyev, transmite Reuters, citată de Agerpres.

„În conformitate cu instrucţiunile preşedintelui statului, KazMunayGas analizează opţiunea efectuării unei livrări de petrol, în regim de probă, în Germania, la începutul lunii ianuarie 2023”, a spus Mirzagaliyev, citat într-un comunicat publicat pe pagina de Internet a companiei.

Marţi, Germania a respins speculaţiile potrivit cărora intenţionează să cumpere ţiţei rusesc la începutul anului următor, anunţând că în schimb va importa petrol din Kazahstan. În mod istoric, rafinăriile germane de la Leuna şi Schwedt au fost puternic dependente de importurile de petrol rusesc livrat prin conducte. Acum, petrolul livrat Germaniei prin conducta Drujba, cel mai important oleoduct din Europa, va proveni din Kazahstan, chiar dacă un acord în acest sens nu a fost încă finalizat.

KazMunayGas este acţionarul majoritar de la KMG International, o companie care deţine şi desfăşoară operaţiuni importante în domeniul rafinării, petrochimiei, retail şi trading pe mai multe pieţe internaţionale. Reţeaua de retail a KMG International cuprinde peste 1.100 de puncte de alimentare carburanţi în România, Georgia, Bulgaria şi Republica Moldova.

Kazashstanul, din ce în ce mai important pentru ecuația energetică a Europei

În 7 noiembrie, Președintele Comisiei Europe, Ursula von der Leyen, și Alikhan Smailov, prim-ministrul Kazahstanului, au semnat în Egipt un memorandum de înțelegere prin care se stabilește un parteneriat între UE și Kazahstan.

Acordul are ca scop asigurarea dezvoltării unei aprovizionări sigure și durabile cu materii prime, energie și cu produse rafinate. Kazahstanul este unul dintre marii exportatori de țiței ai lumii, și exceptând Rusia, este cel mai mare situat aproape de granița Uniunii. Țițeiul, extras din câmpurile din Asia Centrală și din Marea Caspică ajunge prin mai multe conducte în estul Mării Negre și al Meditaranei. De asemenea, țara, care este și cel mai mare producător de uraniu, s-a lăudat de-a lungul timpului că are în subsol toate elementele din celebul tabel al lui Mendeleev.

Deocamdată, de la kazahi e nevoie mai ales de petrol. Tot mai multe țări europene vor cât mai mult și, deja două treimi din exporturile fostei republici sovietice ajung în Europa – 53 de milioane de tone în 2021, echivalentul a de cinci ori consumul României. În România, acolo unde, prin Rompetrol, compania națională kazahă deține rafinăria Petromidia, țițeiul kazah este prima sursă de import.

La fel, carburanții produși aici asigură cote importante și din piețele Moldovei și Bulgariei. Total și Eni, două mari companii europene care exploatează în comun cu firma națională din Kazahstan câmpuri petroliere, încearcă să mărească livrările, inclusiv prin noi rute de transport alternative, care să mai evite Marea Neagră. Ungurii de la MOL, care sunt acționari la una dintre conducte, ar vrea și ei țiței kazah ajuns pe continent în Croația, dependenți fiind de cel rusesc pe conductă, iar plonezii de la PKN au fost foarte aproape de un acord cu kazahii de livrare de țiței pe termen lung, care în final nu s-a mai finalizat cu ei, ci cu gigantul saudit Aramco.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *