Kazahstanul va furniza petrol rafinăriei Schwedt de lângă Berlin. Acord semnat

Compania națională de petrol și gaze din Kazahstan, KazMunayGas (KMG) și Rosneft Deutschland au semnat, la 20 iunie, un acord pentru furnizarea de țiței către rafinăria PCK Raffinerie din Schwedt, Germania, a anunțat serviciul de presă al KMG, citat de presa kazahă.

Zăcământul Karachaganak din Kazahstan, unul dintre cele mai mari din țară, va furniza 100.000 de tone pe lună până la sfârșitul anului 2023, cu un volum total de cel puțin 890.000 de tone livrate în Germania. Partea germană și-a exprimat interesul pentru creșterea volumului de livrări de petrol și din alte zăcăminte petroliere kazahe.

„În numele KMG, doresc să îmi exprim interesul nostru pentru continuarea și creșterea livrărilor de petrol către Germania și să le mulțumesc partenerilor noștri pentru cooperarea fructuoasă”, a declarat președintele KMG, Magzum Mirzagaliyev.

În timpul unei conferințe de presă comune cu președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev la 20 iunie, președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a declarat că Kazahstanul a contribuit în mod semnificativ la aprovizionarea cu energie a Germaniei.

„Furnizarea unui volum suplimentar de petrol kazah va asigura viitorul industriei de rafinare a petrolului și aprovizionarea cu combustibil pentru Germania de Est”, a declarat Steinmeier.

În 2022, guvernul german a solicitat furnizarea de petrol din Kazahstan prin intermediul conductei Druzhba (conducta veche prin care uzual URSS și, mai apoi, Rusia, furniza petrol Europei) către rafinăria PCK Raffinerie. Din februarie până în mai, au fost trimise 190.000 de tone de petrol, pe lângă cele 100.000 de tone planificate pentru luna iunie.

Anterior, a fost încheiat un acord de tranzit cu partea rusă pentru furnizarea a 1,2 milioane de tone de petrol kazah în Germania prin conducta Druzhba în 2023.

Berlinul a preluat controlul rafinăriei Schwedt anul trecut, după declanșarea ofensivei Rusiei în Ucraina, plasând Rosneft Deutschland sub tutela autorității germane de reglementare.

Deși grupul energetic rus Rosneft deține încă 54,17% din rafinărie, Germania a pregătit o legislație care permite vânzarea rapidă a participației grupului energetic rus fără a fi nevoie de naționalizare.

Kazahastanul este principala sursă de țiței și pentru România, KMG controlând fostul Grup Rompetrol, care operează cea mai mare rafinărie din România, Petromidia.

Citește și:

Crește capacitatea de transport al țițeiului kazah spre Europa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *