Kazahstanul își propune să își crească rolul în producția mondială de metale și de pământuri rare, un sector care interesează Uniunea Europeană. Pentru a maximiza parteneriatul, Europa trebuie să își alinieze diplomația privind energia verde la nevoile locale ale Kazahstanului, arată Euractiv.
La 13 noiembrie, în cadrul unei reuniuni guvernamentale conduse de prim-ministrul kazah Oljas Bektenov, s-au discutat strategii de consolidare a poziției Kazahstanului pe piața mondială, de atragere a tehnologiei și a investițiilor și de integrare în noi sectoare economice.
Țara se mândrește cu instalații de top pentru producția de beriliu, scandiu, tantal și niobiu. Uzinele metalurgice produc și prelucrează metale esențiale precum bismutul, antimoniul, seleniul, galiul și indiul. Producția de concentrat de tungsten a început deja la zăcământul Boguty, cu o investiție de 350 de milioane de dolari, în timp ce planurile includ dezvoltarea minereurilor de tungsten, producția de paratungstat de amoniu și crearea unui grup de producție de magneți.
Producția de sulfat de mangan monohidrat acoperă cinci procente din piața mondială. Între timp, țara intenționează să se concentreze pe materiale pentru baterii, magneți permanenți și aliaje rezistente la căldură.
Kazahstanul a planificat să producă concentrat de grafit la zăcământul Sarytogan. Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a investit 3 milioane EUR în acest zăcământ, aceasta fiind prima sa investiție directă în sectorul grafitului și al materiilor prime esențiale din Asia Centrală. Entități germane și coreene explorează deja zăcăminte de litiu în estul Kazahstanului, cu planuri de a produce aliaje rezistente la căldură pe bază de nichel pentru motoare cu reacție, folosind materiale precum reniul și cobaltul.
Bektenov a subliniat potențialul companiilor kazahe în ceea ce privește explorarea geologică, inclusiv studiile de fezabilitate. Această abordare va contribui la creșterea cotei Kazahstanului în producția mondială de metale rare și de pământuri rare.
Potențial neexploatat
Țara are un potențial semnificativ de a furniza minerale esențiale pentru tranziția energetică și pentru piața vehiculelor electrice, un aspect care interesează din ce în ce mai mult UE. Sunt evidențiate nouă produse-cheie de export, inclusiv metale consacrate precum zincul, cuprul, plumbul, argintul și aluminiul. Lista include, de asemenea, resurse neexploatate, cum ar fi litiul, cu zăcăminte recent descoperite evaluate la 15,7 miliarde de dolari, și nichel, aur și metale din pământuri rare, cu rezerve extinse în valoare de 46.000 de miliarde de dolari.
În recenta sa vizită în Franța, președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev a evidențiat zăcămintele bogate de pământuri rare din țara sa, precum litiul, beriliul și tantalul, care sunt solicitate în aproape toate industriile ecologice și de înaltă tehnologie. Având în vedere că se preconizează o creștere a comerțului mondial cu materii prime esențiale până în 2040, Tokayev a declarat că Kazahstanul ar putea deveni un furnizor de încredere pentru industria Uniunii Europene. Republica din Asia Centrală produce 19 dintre materiile prime esențiale vitale pentru economia UE.
În noiembrie 2022, UE și Kazahstanul au semnat un memorandum de înțelegere privind un parteneriat strategic în domeniul materiilor prime durabile, bateriilor și lanțurilor valorice ale hidrogenului regenerabil. La jumătatea lunii octombrie, Consiliul de cooperare dintre UE și Kazahstan și-a desfășurat cea de-a 21-a reuniune, în cadrul căreia ambele părți au consolidat cooperarea în curs în domeniul materiilor prime esențiale.
Alinierea diplomației la nevoile locale
Agenția Internațională pentru Energie (AIE) descrie Kazahstanul ca fiind un lider în Asia Centrală pentru dezvoltarea politicilor de inovare în domeniul energiei curate, datorită resurselor sale naturale. De asemenea, aceasta menționează provocările și învățămintele din ultimul deceniu și domeniile în care factorii de decizie kazahi și-ar putea concentra atenția în viitor.
O sinteză politică a Clingendael, Institutul de Relații Internaționale din Țările de Jos, evidențiază materiile prime critice și hidrogenul verde ca fiind două domenii-cheie de cooperare reciproc avantajoasă.
Acesta încurajează UE să colaboreze cu Kazahstanul și să se asigure că acesta beneficiază de o producție cu valoare adăugată, mai degrabă decât să exporte doar materii prime. Blocul comunitar trebuie, de asemenea, să sprijine Kazahstanul în dezvoltarea unei industrii a energiei curate la nivel local, contribuind la decarbonizarea internă și la creșterea socioeconomică.
Potrivit documentului, UE ar trebui să acorde prioritate investițiilor în sectorul energiei regenerabile din Kazahstan, renunțând în același timp la proiectele de petrol și gaze pentru a reduce riscurile de securitate legate de dependența de combustibilii fosili. Prin alinierea diplomației sale în domeniul energiei ecologice la nevoile locale ale Kazahstanului, blocul comunitar poate promova o relație reciproc avantajoasă, care să sprijine atât securitatea energetică, cât și dezvoltarea durabilă, a concluzionat documentul.
Dar UE trebuie să își accelereze abordarea. Kazahstanul și Statele Unite au creat deja o societate mixtă pentru a realiza un proiect de explorare geologică la zăcământul Akbulak din regiunea Kostanay. Conform datelor geologice istorice, zăcământul conține rezerve de pământuri rare.
Până în 2024, Kazahstanul a identificat 124 de zăcăminte de metale rare și de pământuri rare. Doar 37 dintre acestea au fost explorate. Dacă Kazahstanul reușește să își exploateze întregul potențial, ar putea să își revendice locul printre principalii producători mondiali și să servească drept contrapondere la dominația Chinei. În prezent, China controlează 60 % din producție și 90 % din prelucrarea globală. Pentru a reduce dependența de aproape-monopolul Chinei, UE ar trebui să extindă cooperarea cu piețe potențiale precum Kazahstan
sursa:Euractiv.com