Kazahstanul și-a vândut 3% din compania petrolieră națională, care controlează Rompetrol, pentru 330 mil. dolari, în cadrul unei IPO

Samruk-Kazyna, fondul suveran al Kazahstanuui, a vândut 3% din acțiunile companiei petroliere naționale KazMunayGas (KMG) în cadrul ofertei publice de vânzare (IPO), pentru 153,8 miliarde de tenge sau 330 milioane dolari, a anunțat fondul suveran kazah într-un comunicat, citat de Interfax.

„Deciziile finale ale fondului au fost luate pe 5 decembrie cu privire la cedarea acțiunilor KMG la un preț de 8.406 KZT (tenge) pentru 3% din capitalul companiei. Numărul total de acțiuni oferite a fost de 129.900 pentru suma de 153,8 miliarde KZT sau 330 de milioane de dolari”, a informat fondul într-o prezentare la o reuniune a Guvernului de marți.

Ofertele au fost acceptate în perioada 9 noiembrie – 2 decembrie. Samruk-Kazyna a oferit până la 5% din acțiunile KMG la IPO.

„A fost acordată prioritate ofertelor venite de la cetățenii din Kazahstan. Numărul total de oferte primite de la cetățenii noștri a fost de 128.700. Suma totală a fost de 74,6 miliarde KZT”, a declarat președintele Samruk-Kazyna, Almasadam Satkaliyev.

Satkaliyev a declarat anterior că KMG va stabili dividende minime garantate pentru trei ani în valoare de 200-250 miliarde KZT anual, ceea ce ar crește interesul investitorilor pentru acțiunile companiei.

Prospectul pentru emisiunea de acțiuni a KMG arăta că firma petrolieră ar urma să ofere aceste dividende pentru exercițiile financiare 2022, 2023 și 2024 „cu condiția ca prețurile petrolului să rămână la cel puțin 70 de dolari pe baril”. S-a spus că prioritatea la ofertare pentru achiziția acțiunilor va fi acordată investitorilor de retail care sunt cetățeni ai Kazahstanului, deoarece aceasta a fost o „IPO a poporului”.

KMG este compania petrolieră națională a Kazahstanului, unul dintre marii producători de petrol din lume, și are activități în explorare, producție, rafinare și transport de hidrocarburi. KMG controlează și grupului Rompetrol, cu activități de producție de carburanți și alte produse petroliere în două rafinării din România, o rețea de distribuție a carburanților în mai multe state din zona Mării Negre, și o divizie globală de trading.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *