Kazahstanul livrează în total un milion de tone de petrol Germaniei în acest an. În 2024, volumul s-ar putea dubla

KazTransOil, compania kazahă de transport al țițeiului, controlată de firma națională KazMunayGas, intenționează să livreze 150.000 de tone de petrol în Germania în decembrie 2023, potrivit unui anunț de acum câteva zile al companiei. Transportul se face tranzitând Rusia, prin sistemul de conducte al Transneft, iar cantitatea din decembrie se adaugă celor peste 840.000 de tone transportate până acum în acest an.

„În decembrie 2023, JSC KazTransOil intenționează să furnizeze 150.000 de tone de petrol kazah în Germania. În perioada ianuarie-noiembrie 2023, volumul de petrol kazah transportat prin sistemul principal de conducte de petrol al PJSC Transneft în direcția punctului de livrare a petrolului Adamova Zastava, în vederea livrării ulterioare în Germania, a totalizat 843.000 de tone”, a raportat compania.

Tranzitul are loc ca parte a acordului dintre guvernele kazah și rus, datat 7 iunie 2002.

Kazahstanul a început să livreze petrol Germaniei prin conducta Druzhba ca parte a diversificării rutelor sale de export de petrol. KazTransOil din Kazahstan are o cotă pentru 2023 de la Transneft din Rusia pentru a pompa 1,2 milioane de tone de petrol în Germania, iar primul transport a sosit în februarie 2023. După cum s-a anunțat în august, Karachaganak Petroleum Operating (KPO), care operează câmpulKarachaganak, unul dintre cele mai mari din Kazahstan, intenționează să pompeze 1,2 milioane de tone de petrol prin conducta Druzhba în 2024.

La sfârșitul lunii octombrie, ministrul kazah al Energiei din Kazahstan, Almasadam Satkaliyev, a declarat că Kazahstanul ar putea crește exporturile de petrol către Germania prin conducta Druzhba de la 1,2 milioane de tone la 2 milioane de tone pe an, volumul final urmând să fie stabilit în urma negocierilor.

Germania are neboie de petrol pentru a asigura funcționarea rafinăriei Schwedt, de lângâ Berlin, care este deținută de grupul rus Rosneft. Berlinul a preluat controlul rafinăriei Schwedt anul trecut, după declanșarea ofensivei Rusiei în Ucraina, plasând Rosneft Deutschland sub tutela autorității germane de reglementare. Ulterior, Berlinul a cerut ulterior Kazahstanului un acord pentru furnizarea de țiței către rafinărie, iar țițeiul a început să curgă.

Citește și:

Livrările de petrol pe cale maritimă ale Kazahstanului cresc substanțial. KazMunayGas și-a extins și flota

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *