Kazahstanul ar putea începe construcția celei de-a doua și chiar a treia centrale nucleare în viitorul apropiat , deși prima se află încă în stadiu incipient, potrivit Neftegaz.ru, care citează un interviu al președintelui țării, Kasîm-Jomart Tokaev
Președintele kazah a subliniat că țara are nevoie de o centrală nucleară de mare putere și a sugerat că lucrările de construcție a celei de-a doua și, probabil, a celei de-a treia ar putea începe în viitorul apropiat. Potrivit acestuia, dezvoltarea industriei nucleare va putea avea un impact semnificativ asupra economiei Kazahstanului, care se confruntă deja cu un deficit de nergie electrică, iar Kazahstanul ar trebui să devină un stat cu o industrie a energiei nucleare dezvoltată, care are viitor.
Prima centrală nucleară urmează să fie construită în sona sudică a țării, pe malul lacului Balkhash, al doilea ca mărime din Asia Centrală. Vorbind despre acest proiect, președintele a spus că statul kazah, ca beneficiar al centralei, ar urma să intre în consorțiul internațional care va construi centrala. Nu este clar încă ce tehnologie va fi folosită și cine o va construi. Tokaev a spus că Rosatom ar putea participa la consorțiul internațional pentru construcția centralei nucleare, deoarece are „competențe ridicate și o vastă experiență în construcția de centrale nucleare în străinătate”, dar a precizat că sunt în curs negocieri și cu compania chineză, ținând cont de succesul acesteia în construcția de instalații nucleare civile. Totuși, și companiile de profil din Coreea de sud (KHNP) și Franța (EdF), sunt avute în vedere de autoritățile kazahe pentru a construi prima centrală nucleară a țării.
Bogat în petrol, metale rare şi producător a aproape jumătate din uraniul extras la nivel mondial, Kazahstanul speră, cu ajutorul energiei nucleare, să acopere deficitul cronic de energie electrică, în special în sudul ţării unde trăiesc jumătate din cei aproximativ 20 de milioane de cetăţeni ai săi.
Problema centralelor nucleare este însă sensibilă în Kazahstan după cele aproximativ 450 de teste nucleare sovietice efectuate între 1949 şi 1989, care au expus 1,5 milioane de persoane la radiaţii. În acest sens, a avut loc un referendum toamna trecută, în care oamenii au fost întrebați dacă țara ar trebui să aibă pe teritoriul ei centrale nucleare, la care au răspus afirmativ peste 70% dintre respondenți.