Kazahstanul, cel mai mare producător de uraniu din lume, ar putea avea centrale nucleare. “Poporul va decide”

Decizia de a construi o centrală nucleară în Kazahstan va fi luată de oameni, a declarat președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev într-un interviu amplu pentru presa locală publicat la începutul acestui an.

În opinia lui Tokayev, energia nucleară curată este vitală pentru Kazahstan, iar aceasta este o chestiune fundamentală pentru viitorul economiei statului din Asia Centrală.

„Suntem pe primul loc în lume în ceea ce privește volumul de uraniu natural extras și producem componente de combustibil nuclear. Prin urmare, acord o atenție deosebită chestiunii construirii unei centrale nucleare pe teritoriul țării noastre. În cele din urmă, chestiunile legate de securitatea energetică ar trebui să fie rezolvate pe baza nevoilor și oportunităților reale și, bineînțeles, a cercetării științifice, și nu a considerentelor geopolitice”, a declarat Tokayev.

Președintele a subliniat că, în rândul cetățenilor, unii critică construcția de centrale nucleare, iar acest lucru este de înțeles – mulți își amintesc bine consecințele tragice ale testelor de la situl de testare nucleară de la Semipalatinsk. El a explicat că trebuie luate în considerare și alte laturi complexe, cum ar fi costul proiectului și aspectele de mediu.

„Realizând importanța sa, am propus să supunem chestiunea construirii unei centrale nucleare unui referendum național. (…) Vom asista la audieri publice ample. Cetățenii vor lua în considerare și vor discuta toate argumentele pro și contra ale experților, luând o decizie echilibrată și bine gândită în timpul exprimării libere a voinței lor. Aceasta va fi decizia poporului”, a declarat Tokayev.

Practic șeful statului kazah reia tema referendumului pe care o expusese și în presa internațională, o știre Reurers vorbind despre acest lucru încă din toamna trecută. La acel moment se specula inclusiv despre viitorul amplasament al unei unități nucleare, în sud-estul regiunii Alma Ata (Almaty) și se vorbea despre posibila implicare a companiei ruse de inginerie nucleară Rosatom în viitorul proiect, dar nu a fost totuși nimic decis în mod oficial.

Citește și:

Export record de uraniu al Kazahstanului în acest an

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *