Kazahstanul asigură România că va continua să livreze petrol fără sincope. Anunțul oficialilor KazMunayGas

Magzum Mirzagaliyev, directorul general al KazMunayGas (KMG) Kazahstan l-a asigurat ministrul român al Energiei, Virgil-Daniel Popescu, că firma va continua aprovizionarea cu petrol către rafinăria Petromidia ca pana in prezent, a anunțat vineri KMG, citată de Interfax.

La o întâlnire cu ministrul român al Energiei la Astana, șeful KMG, Magzum Mirzagaliyev, a reafirmat angajamentul companiei „de a furniza petrol pentru nevoile rafinăriei Petromidia, ca de obicei”, potrivit comunicatului de presă.

„Anul acesta se împlinesc 15 ani de când KazMunayGas a achiziționat grupul de companii Rompetrol, acum KMG International. Această achiziție și investiția ulterioară în Rompetrol rămâne cea mai mare investiție străină a companiei până în prezent. Urmărim îndeaproape dezvoltarea afacerii Rompetrol și considerăm acest activ ca fiind important din punct de vedere strategic, „, a spus Mirzagaliyev.

Părțile au discutat despre cooperarea în rafinarea petrolului, producția de produse petroliere, aprovizionarea cu petrol către rafinăriile din România ale KMG, perspectivele de dezvoltare a activelor KMG International și reducerea emisiilor de carbon.

Despre garanțiile oferite în legătură cu aprovizionarea cu țiței a scris și ministrul Energiei, pe pagina sa de facebook:

„Alături de Bolat Akchulakov, ministrul Energiei din Republica Kazahstan, din calitatea de co – preşedinţi, am prezidat astăzi lucrările celei de-a 16-a sesiuni a Comisiei Interguvernamentale româno-kazahe. În cadrul sesiunii plenare am semnat documentele prin care am căzut de acord să intensificăm relaţiile bilaterale şi comerciale dintre cele două state, în mai multe domenii esenţiale. Vom colabora în domeniul energiei şi, totodată, am primit asigurări că vom avea parte de tot sprijinul pentru securizarea aprovizionării cu petrol şi produse derivate”, a arătat Popescu.

„Am transmis că ţara noastră doreşte să extindă cooperarea cu Kazahstanul şi să acţioneze pentru consolidarea relaţiilor comerciale, investiţionale şi economice, în special prin încurajarea participării reciproce la investiţii în proiecte comune şi prin organizarea şi atragerea companiilor în forumuri de afaceri din ambele ţări, pentru promovarea climatului economic şi oportunităţi de cooperare”, a adăugat oficialul guvernamental.

Petromidia este cea mai mare rafinărie din țară și una dintre cele mai avansate rafinării de petrol din Europa de Est. Petromidia procesează țiței cu conținut ridicat de sulf pentru a produce produse petroliere Euro-5. Rafinăria are cel mai mare randament de produse ușoare din regiune, cu 85% și ocupă locul 9 dintre cele 250 de rafinării din Europa și Africa. KMG International, fosta Rompetrol, a fost cumpărată de KazMunayGas în 2007.

KMGI deține două rafinării în România, Petromidia și Vega, precum și un lanț de benzinării în țările UE. KazMunayGas este operatorul național pentru explorarea, producția, procesarea și transportul hidrocarburilor. Compania reprezintă interesele statului în sectorul petrolului și gazelor din Kazahstan. KazMunayGas este deținută de Fondul Suveran Samruk-Kazyna cu 90,42% și de Banca Națională a Kazahstanului cu 9,58%.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *