Kazahstanul a prelungit contractul de export de petrol în Germania

Președintele consiliului de administrație al KazMunayGas, Magzum Myrzagaliyev s-a întâlnit cu președintele consiliului de administrație al Rosneft Deutschland, Johannes Bremmer, iar cei doi au convenit prelungirea contractului de export de țiței kazah către rafinăria germană Schwedt.

“În anul 2023, 993.000 de tone de petrol kazah au fost transportate în Germania prin intermediul oleoductului Druzhba. Acest contract a fost prelungit cu o jumătate de an (ianuarie-iunie 2024), în această perioadă urmând să fie transportat petrol în cantitate de 100.000 de tone pe lună” arată serviciul de presă al KazMunayGas.

„Apreciem foarte mult relația pe care o avem cu Rosneft Deutschland. În numele „KazMunayGas”, aș dori să transmit că Kazahstanul este interesat de continuarea și creșterea volumului de transport de petrol către Germaniai”, a  spus Myrzagaliyev în comunicat.

Germania are neboie de petrol pentru a asigura funcționarea rafinăriei Schwedt, de lângâ Berlin, care este deținută de grupul rus Rosneft. Berlinul a preluat controlul rafinăriei Schwedt anul trecut, după declanșarea ofensivei Rusiei în Ucraina, plasând Rosneft Deutschland sub tutela autorității germane de reglementare. Ulterior, Berlinul a cerut ulterior Kazahstanului un acord pentru furnizarea de țiței către rafinărie, iar țițeiul a început să curgă.

KazMunayGas controlează grupul Rompetrol, care deține rafinăriile Petromidia și Vega și o rețea de distribuție a carburanților în Româniam Bulgaria, Republica Moldova și Georgia.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *