Kazahstanul a consemnat un nou record al producției de petrol în 2019. Majoritatea a ajuns în Marea Neagră

Kazahstanul a produs, în 2019, 90,5 milioane de tone de petrol, un nou record, peste cei 90,4 milioane din anul 2018, potrivit datelor prezentate de Reuters, conform strategiei anunțate în toamna anului trecut, de a crește producția de țiței până la pragul de 100 de milioane de tone  până în 2024.

Câmpul de la Tengiz a produs 29,8 milioane de tone de țiței, cel de la Kashagan 14,1 milioane, iar din perimetrul Karachaganak s-au extras 11,3 milioane de tone de țiței în 2019, acestea fiind cele mai mari câmpuri de extracție din Kazahstan.

Cea mai mare parte a producției de țiței a Kazahstanului a ajuns în Marea Neagră. Astfel, în terminalul de la Novorosiisk (Rusia) din estul Mării Negre au ajuns 63,25 milioane de tone de petrol în 2019, la fel, un record, prin conducta CPC (Caspian Pipeline Consrtium), una dintre cele mai mari din zonă care, cu o lungime de circa 1.500 km transportă țițeiul din zona caspică (chiar de la Tengiz) la Novorossisk.

Or, din cele 63,25 milioane de tone ajunse prin conducta CPC în terminalul din estul Mării Negre, 55,84 milioane de tone a fost țiței din Kazahstan. Asta înseamnă că mai mult de jumătate din țițeiul extras din Kazahstan a fost livrat la Marea Neagră. Din câmpul Tengiz toate cele 29,8 milioane de tone extrase, la fel ca și din Kashagan, iar din Karachaganak cea mai mare parte: aproape 10,1 milioane de tone din cele 11,3 extrase.

Kazahstanul este al doilea producător de petrol din spațiul ex-sovietic, după Rusia, iar cele 100 de milioane de tone care vor fi extrase în 2024 înseamnă cam de 25 de ori producția anuală a României.

Compania națională de petrol și gaze a Kazahstanului, KazMunayGas (KMG), cea care exploatează, în parteneriate cu companiile occidentale, vastele resurse de petrol al Kazahstanului, este și proprietarul Grupului Rompetrol. Astfel, compania deține, indirect, și rafinăria Petromidia, cea mai mare din România (peste 5 milioane de tone) și una dintre cele mai moderne din zona Mării Negre, de altfel singura unitate de rafinare pe care compania națională din Kazahstan o deține în afara țării, plus un lanț de distribuție retail în mai multe state din zonă: România, Bulgaria, Georgia, Republica Moldova.

Petromidia rafinează țiței din Kazahstan, care ajunge la țărmul românesc al Mării Negre, pe această rută: de la câmpurile din Kazahstan prin conducta CPC până la Novorosiisk, apoi cu petroliere pe care de ține tot KazMunayGas și care operează în Marea Neagră până la terminalul petrolier de la Midia.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *