Kazahstanul a ajuns la peste 3.000 MW instalați în regenerabil. Ținta este ca 50% din energia cosnumată să fie “verde” în 2050

Kazahstanul și-a consolidat rolul de magnet pentru investițiile internaționale în energia regenerabilă, prezentându-și portofoliul de 153 de instalații de energie regenerabilă cu o capacitate combinată de 3.032 MW la Dialogul la nivel înalt privind parteneriatul accelerat pentru energia regenerabilă în Asia Centrală, care a avut loc în cadrul celei de-a 15-a sesiuni a Adunării Agenției Internaționale pentru Energie Regenerabilă (IRENA) la 11 ianuarie în capitala Emiratelor Arabe Unite, potrivit presei locale.

Zhaslan Kasenov, directorul Departamentului pentru surse regenerabile de energie din cadrul Ministerului Energiei din Kazahstan, a subliniat angajamentul țării față de dezvoltarea energiei verzi. Acesta a subliniat traiectoria de creștere ambițioasă a țării și politicile favorabile investitorilor, inclusiv parteneriatele sale cu Europa, China și Orientul Mijlociu. Aceste parteneriate și garanțiile pe termen lung, cum ar fi acordurile de cumpărare a energiei electrice pe 20 de ani și indexarea anuală a tarifelor, fac din Kazahstan o destinație atractivă pentru investitorii mondiali.

Kasenov a reafirmat rolul Kazahstanului de pionier în tranziția energetică a regiunii, subliniind obiectivele ambițioase și abordarea strategică a țării. Potrivit acestuia, țara își propune să genereze 15% din totalul energiei sale din surse regenerabile până în 2030, cu un obiectiv mai ambițios de 50% până în 2050. Aceste obiective se aliniază eforturilor globale de sustenabilitate și consolidează poziția Kazahstanului ca pionier în combaterea schimbărilor climatice în Asia Centrală, potrivit sursei citate.

Directorul general al IRENA, Francesco La Camera, a subliniat importanța regiunii în tranziția energetică globală.

„Asia Centrală este foarte importantă în lupta împotriva schimbărilor climatice datorită resurselor sale naturale abundente. Regiunea poate juca un rol mai puternic și de lider în tranziția energetică globală. Sunt încrezător că acest nou parteneriat poate accelera derularea proiectelor de energie regenerabilă și poate impulsiona industrializarea ecologică”, a spus el.

Fiind prima reuniune internațională în domeniul energiei din 2025, Adunarea IRENA a reunit 170 de state membre, miniștri, bănci de dezvoltare, directori executivi și lideri de tineret pentru a discuta despre viitorul energiei regenerabile. Printre subiectele-cheie s-au numărat triplarea capacității de energie regenerabilă până în 2030, consolidarea ambițiilor climatice prin intermediul contribuțiilor determinate la nivel național și deblocarea fluxurilor financiare pentru economiile emergente.

Până în 2035, Kazahstanul intenționează să instaleze până la 11,7 GW de noi capacități eoliene și solare.

Kazahstanul are nevoie de mai multe capacități de generare a energiei electrice pentru a-și satisface consumul în creștere, și, deși este o țară bogată în hidrocarburi, derulează și proiecte în domeniul energiei regenerabile. În acest sens, cel mai bun exemplu este proiectul eolian Mirny de 1.000 MW, care va fi derulat de gigantul francez TotalEnergies împreună cu firme locale, care va asigura energia electrică pentru un milion de gospodăprii.

Proiectul Mirny presupune o investiție totală estimată la 1,4 miliarde de dolari. Proiectul include un parc eolian onshore de 1GW alimentat de 160 de turbine și un sistem de stocare a energiei în baterii cu o capacitate de 600 MWh. Compania franceză dezvoltă proiectul în parteneriat cu fondul național al Kazahstanului, Samruk-Kazyna, și compania petrolieră națională KazMunayGas, mai cunoscută la noi pentru că este acționarul majoritar a grupului Rompetrol.

Fiecare dintre cele două entități kazahe deține o participație de 20% în proiect. Mirny va fi cel mai mare proiect de parc eolian care va fi construit în Kazahstan și va genera suficientă energie electrică verde pentru un milion de persoane, undeva la 4 TWh anual.Parcul eolian uriaș ar urma să fie operațional în anul 2028.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *