Compania petrolieră națională a Kazahstanului, KazMunaiGas, analizează posibilitatea achiziționării rafinăriei de petrol Lukoil Neftohim Burgas AD din Bulgaria, care aparține companiei ruse Lukoil, informează agenția de presă Kazinform, care confirmă astfel discuțiile care au apărut în presă deja.
Agenția kazahă publică în prmeieră poziția KazMunayGas legată de aceasată chestiune.
“JSC NC KazMunayGas a fost invitată de LUKOIL să participe la licitația pentru achiziționarea rafinăriei LUKOIL Neftokhim Burgas din Bulgaria. Detaliile se discută acum”, a comentat compania pentru agenția kazahă.
“De asemenea, s-a remarcat că, având în vedere că KazMunaiGas deține două rafinării de petrol în România – Vega și Petromidia (cota KMG este de 54,63%), acest lucru va extinde capacitățile companiei pe piața internațională a energiei”, mai scrie agenția din Kazahstan.
Este pentru prima dată când una dintre părți confirmă discuțiile despre această tranzacție.
Acum o săptămână Bloomgerg a relatat că firma petrolieră națională a Kazahstanului, KazMunayGas, care controlează grupul Rompetrol, a depus o ofertă de cumpărare a rafinăriei Lukoil din Bulgaria, potrivit a două persoane familiarizate cu negocierile.
Compania kazahă discută finanțarea pentru potențiala achiziție cu Vitol Group, cel mai mare trader independent de petrol din lume și un jucător important în Kazahstan. Tranzacția, evaluată la un miliard de dolari, ar urma să fie încheiată într-o lună, dacă în final cele două părți bat palma.
Bloomberg mai nota și că, spre deosebire de alți ofertanți, kazahii ar avea un avantaj – țițeiul extras de ei s-ar potrivit destul de bine cu rafinăria bulgară.
„KazMunayGas caută sprijin pentru oferta sa din partea guvernului bulgar, argumentând că rafinăria a fost proiectată pentru a procesa petrol rusesc de o calitate similară cu cea a țițeiului kazah, au declarat sursele noastre. În cazul în care oferta sa va fi acceptată, compania spune că va furniza petrol kazah rafinăriei în cele mai bune condiții posibile, argumentând că alte companii care și-au mai arătat interesul nu pot oferi o aprovizionare atât de stabilă”, a scris Bloomberg.