Kawasaki va construi o centrală de cogenerare la Călărași, pentru Prefab

Producatorul de materiale de constructii PREFAB SA va realiza o investitie de 5 milioane de euro pentru instalarea unei centrale de cogenerare la punctul de lucru din Calarasi, se arată într-un comunicat al companiei.

Investitia va asigura necesarul de energie termica pentru sucursala BCA a combinatului si va permite furnizarea a 4 MW in reteaua nationala. Sistemul va fi implementat pâna la jumatatea anului viitor de catre firma Kawasaki, câstigatoarea procesului de selectie organizat de SC PREFAB SA.

Prin acest demers, combinatul va obtine o rentabilitate de 30% in productie si costuri energetice, dar si o inalta eficienta in utilizarea capacitatilor de productie. Investitia este realizata din fonduri proprii, urmând ca societatea sa aplice pentru o finantare europeana cu o co-participare de 50%.

Prin realizarea acestei investitii, PREFAB SA va deveni producator de energie pe piata autohtona, supunându-se reglementarilor actuale. Potrivit legislatiei in vigoare, PREFAB poate folosi 60% din productia de energie in scop intern, restul fiind redirectionata catre reteaua nationala. Pentru acest proiect PREFAB va lua masuri de securitate suplimentare, similare cu cele din sistemul national.

„Pentru PREFAB aceasta investitie va insemna o cotitura in utilizarea eficienta a tehnologiei si extinderea productiei având in vedere fluxul suplimentar de energie. Estimam ca in perioada urmatoare vom implementa noi activitati pe platforma Prefab care sa beneficieze de energia produsa prin acest sistem. Lucram la acest proiect de 8 ani si de-a lungul timpului am beneficiat de consultanta externa din partea firmelor specializate. Pentru demararea sa am asteptat instituirea unui cadru legislativ adecvat, realizat dupa integrarea in UE si liberalizarea pietei de energie” a declarat Marian Petre Milut, presedintele CA al SC PREFAB SA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *