După finalizarea conductei BRUA, jumătate din producţia naţională de gaze naurale va fi exportată, în contextul noilor descoperirim a declarat Sorin Gal, director în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Rserusre Minerale (ANRM).
“În doi ani, vrem să ajungem la dublarea rezervelor dovedite de gaze. Azi producem 11 milioane de metri cubi pe zi. Vor intra încă 6-7 milioane de metri cubi din Marea Neagră şi, spun eu, tot atât din zona de mare adâncime onshore”, a declarat Gal, la Energy Forum, eveniment organizat de publicaţia profit.ro.
Oficialul ANRM a spus că, cel mai pobabil, exporturile vor începe în perioada 2019-2020, moment în care ar trebui să fie gata gazdoctul BRUA, o conductă prin care gazele să circule între Bulgaria, România, Ungaria şi Austria.
Referitor la noua lege a redevenţelor, aşteptată de toată industria, noul sistem de taxare se va aplica doar pentru noile concesiuni acordate de stat, a spus Gal.
“Cel puţin în cazul gazelor, s-a mers pe o redevenţă şi un preţ de referinţă real. Folosim (în calcului redevenţei-n.red.) preţul ponderat al pieţei interne, aplicăm o putere calorifică superioară medie şi un preţ care va fi folosit pentru export (luat de pe platformele Platt’s), care, dacă acum este mic ca pondere, aş spune 1%, va creşte la 50% în 2020”, a spus Gal.
“Preţul din 2008 nu avea legătură cu realitatea. Acum se va plăti la un preţ real, acceptat de toată lumea”, a conchis Gal. Acest preţ ar urma să fie publicat astăzi de către ANRM.
Recent, ministrul Economiei, Mihai Tudose, a declarat că noua lege a redevenţelor ar trebui să fie gata la 15 mai.