Jumătate din energia electrică a României a ajuns să fie uneori făcută din vânt și soare. Ziua, fotovoltaicele produc de două ori mai mult decât cărbunele

Apropierea de sezonul de vară, în condițiile în care avem și un vânt bun în aceste zile, face ca energia electrică produsă de panourile fotovoltaice și de turbinele eoliene să ajungă să reprezinte jumătate din consumul național

Azi la ora 12.46, consumul instantaneu de energie electrică al României era de circa 6.200 MW, iar producția turbinelor eoliene era de peste 2.300 MW putere instantanee și cea a intalațiilor fotovoltaice dispecerizabile de peste 800 MW.

Așadar, la miezul zilei, doar din aceste două surse se asigură jumătate din consumul de energie electrică al țării. Dat fiind că sistemul beneficiază și de aportul celorlalte surse, România exportă energie electrică la o putere de 1.600 MW (date la ora amintită mai sus).

Centralele pe cărrbune, atâtea câte mai există, au un aport din ce în ce mai redus în aceasă perioadă, iar la ora menționată mai sus, aportul lor a fost la doar 526 MW, adică ceva mai mult decât echivalentul a un grup și jumătate dintre unitățile mari din Oltenia, de 330 MW fiecare. Mult mai puțin așadar decât fotovoltaicele, iar ieri la miezul zilei, fotovoltaicele, care au produs la un maxim istoric pentru România, de peste 1.100 MW putere instantanee, aveau un aport dublu față de al cărbunelui.

Cel mai probabil vom vedea un aport sporit al fotovoltaicelor în lunile care vin, ca urmare a “lungirii” zilei, probabil însoțit posibil de o scădere a surselor eoliene, care au tradițional o producție ceva mai mică în timpul verii.

Cărbunele nu crește foarte mult nici în vârfurile de consum de dimineață și de seară din ultima vreme-rareori a fost aproape de pragul de 1.000 MW și în general este cel mai mult  în jurul valorii de 600-700 MW, iar vârfurile sunt acoperite acum de hidrocentrale, care au un aport mai redus ziua. Uneori se și importă însă.

În condițiile în care nu s-a terminat încă sezonul de încălzire, și producția centralelor pe gaze este încă semnificativă, în plaja 1.000-1.700 MW putere instantanee.

1 Comment

  1. Foarte bine, mai rămâne să se dezvolte STOCAREA (esențială), dar se pare că „băeții dăștepți” n-au chef… orice mijloace de reglaj orar/diurn sau sezonier (care conduc la aplatizarea curbei de sarcină) reprezintă un atac la maximizarea profitului… bine e să cumperi cu preț negativ, și să vinzi pe plus la diverși mari consumatori care își reglează producția energofagă după livrările tale. Ar fi interesantă o anchetă jurnalistică.😊

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *