Jantzen Renewables dezvoltă peste 1.000 MW de proiecte greenfield în România. Ce spune CEO-ul companiei

Dezvoltatorul danez de proiecte de energie verde Jantzen Renewables lucrează la dezvoltarea propriului portofoliu greenfield de proiecte solare și de baterii în România, care depășesc în prezent 1 GW, a declarat pentru SeeNews directorul general Răzvan Popa. În plus, compania caută în mod activ oportunități de co-dezvoltare, a declarat În prezent, Jantzen Renewables ia în considerare o serie de proiecte eoliene, fotovoltaice și de baterii demarate de alți dezvoltatori.

„Căutăm oportunități de co-dezvoltare, deoarece suntem convinși că putem adăuga valoare acestor proiecte, având în vedere capacitățile noastre de dezvoltare, puterea noastră financiară și acreditările noastre. Sperăm să putem face publice unele dintre aceste acorduri în viitorul apropiat. Suntem dornici să facem echipă cu alți dezvoltatori cu obiectivul explicit de a aduce aceste proiecte la nivelul triplu A. Deși există un număr uriaș de proiecte pe piața românească, doar un număr mic de dezvoltatori înțeleg cum să aducă un astfel de proiect la un nivel matur, cu alte cuvinte la un nivel care să treacă de decizia de investiție financiară a unui investitor instituțional”, a precizat CEO-ul într-un interviu pentru SEE News 

Răzvan Popa a fost numit Chief Executive Officer al Jantzen Renewables luna trecută. Înainte de aceasta, el a fost Șeful departamentului de tranzacții, când compania a încheiat vânzarea unui grup de proiecte solare de 710 MW către OMV Petrom, principalul grup de petrol și gaze din România. Jantzen Renewables, parte a grupului danez Jantzen, este specializată în dezvoltarea proiectelor de energie verde în faza incipientă. Popa spune că în această fază de dezvoltare, care implică un risc financiar ridicat, analizarea fiecărei alegeri prin prisma proprietarului final al proiectului este esențială pentru minimizarea deciziilor greșite.

„Vedem adesea dezvoltatori aflați la început de drum care aleg scurtături pentru a rezolva problemele, dar există o limită a numărului de decizii greșite pe care le poți lua într-un proiect. Jantzen Renewables este înființată pentru a-și asuma riscul financiar al dezvoltării în fază incipientă. Acest lucru este ușor de spus dar greu de făcut, pentru că atunci când pornești un proiect de la zero, există o sută de motive pentru care îți poți pierde întreaga investiție”, a explicat directorul general.

Întrebat despre planurile companiei cu privire la energia eoliană, Popa a spus că apetitul investitorilor arată că eolianul ar trebui să facă parte din mixul energetic din România.

„Acum analizăm o serie de proiecte noi și evaluăm care ar fi cea mai bună cale de urmat, având în vedere viitoarea modificare a modului de alocare a capacității de rețea începând cu 2026”, a spus Popa. În luna iulie, autoritatea națională de reglementare în domeniul energiei din România, ANRE, a aprobat o nouă metodologie de alocare a capacității rețelei electrice, care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2026. Această nouă metodologie include o abordare bazată pe licitație pentru conectarea la rețea a noilor centrale cu o capacitate de cel puțin 5 MW.

Deși Jantzen Renewables nu exclude o viitoare extindere în alte țări din Europa de Sud-Est, consideră că România este cea mai promițătoare piață din această regiune. Totuși, Răzvan Popa vede loc de îmbunătățiri în cadrul de reglementare al țării pentru sursele de energie regenerabilă. Directorul general a enumerat mai multe modificări de reglementare care, în opinia sa, ar stimula mai multe investiții în domeniu, cum ar fi aducerea de clarificări la normele în prezent neclare pentru sistemele de stocare a energiei în baterii (BESS), precum și eliminarea tarifelor de rețea pentru BESS.

„Un alt aspect foarte așteptat este acela de a avea nu numai norme clare privind modul în care pășunile pot fi utilizate pentru energia fotovoltaică și eoliană, ci și de a avea toate autoritățile aliniate la un astfel de set de norme și la principiile care stau la baza lor, în încercarea de a reduce la minimum procedura de autorizare, despre care toată lumea știe cât este de dificilă”, a subliniat CEO-ul. „Din perspectivă transfrontalieră, ar fi un stimulent major pentru dezvoltatori și investitori dacă România ar permite transferurile pentru certificatele de origine, așa cum fac aproape toate țările UE. Acest lucru ar oferi un acces sporit la instrumentele financiare la îndemână pentru proiectele naționale și ar lărgi accesul la piață.”

Hidrogenul este un alt domeniu de care Jantzen Renewables este interesată pe termen lung, compania urmând să dezvolte un proiect Power-to-X pe bază de hidrogen în județul Constanța din sud-estul României, odată ce cadrul legal al țării va permite acest lucru. Power-to-X este un proces care implică utilizarea energiei electrice din surse regenerabile pentru a fabrica produse ecologice, inclusiv combustibili curați.

„Power-to-X este una dintre tehnologiile mature care ar putea cunoaște o dezvoltare semnificativă în România, mai ales dacă produsul final este e-fuel, cum ar fi metanolul. Grupul nostru controlează aproximativ 4.000 de hectare în zona Constanța care sunt potrivite pentru un proiect Power-to-X”, a declarat Răzvan Popa. „În prezent, monitorizăm îndeaproape cadrul legal, care nu permite încă dezvoltarea infrastructurii de hidrogen. Odată ce cadrul legal va fi în vigoare, vom urmări îndeaproape să începem dezvoltarea acestui proiect.” CEO-ul a subliniat, de asemenea, că România trebuie să aibă o bază juridică care să reglementeze toate aspectele legate de hidrogen, inclusiv transportul. „Este extrem de important pentru eficiența investițiilor în domeniul hidrogenului care pătrund și corespund aspirațiilor Uniunii Europene”, a spus el.

Citește și:

Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea proiectelor fotovoltaice de 710 MW din sudul României

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *