Ivan, Transelectrica: Acum putem importa sau exporta 2.500 MW. Pe viitor, trebuie să ajungem la 5.000, analiza de adecvanță depășește granițele țării

Virgiliu Ivan, directorul Dispeceratului Energetic Național, a declarat că, în contextul creșterii energiei din surse regenerabile și a interconectării tot mai mari între rețelele europene, analiza referitoare la adecvanță depășește granițele statale.

“Principala problemă pe care ne-o punem o reprezintă adecvanța sistemelor energetice. Odată cu integrarea producțiilor regenerabile, sunt situații în care aceasta să fie la cote foarte joase, în toată regiunea, și atunci pot apărea sprobleme de acoperire a consumului, sau a lipsei de capacități de transport la nivel național. Nu s-a discutat despre regulamentul 941, care are în vedere analiza adecvanței, legat de analizele de risc. De la asigurarea resurselor de energie la nivel național, trebuie să se asigure și la nivel regional. Analiza adecvanței depășește granițele statale. Trebuie să ai analize foarte bine pregătite privind riscurile în alimentarea cu energiei electrice. Nu este o problemă doar a României, ci una europeană, rolul operatorilor de transport și sistem este și acela de dezvoltare a capacităților de transport, în special cele transfrontaliere”, a declarant Virgiliu Ivan, la ZF Power Summit.

El a vorbit apoi despre situația specifică a României.

“Capacitatea de interconectare a sistemului este de 2.500 MW. Acum avem capacitatea tehnică și comercială de a exporta și importa 2.500 MW. Pe viitor, ea trebuie să depășeasșcă 5.000 MW. Să ne gândim la o situație în care treci de la import de energie electrică de 5.000 MW la export de energie electrică de 5.000 MW, în aceeași zi, deci, pe sold 10.000 MW! Acest lucru presupune o grămadă de probleme tehnice, pe care le avem în discuție. Ele vor fi complexe, vorbim despre tehnologii noi, de electronică de putere, de surse de energie neomogene, nu omogene cum le știam noi. Va trebui să analizăm fenomene, situații, e nevoie de cercetare și dezvoltare”, a spus șeful DEN.

“Ce ne lipsește, și ar trebui acccelerat participarea, nu doar a Transelectrica, ci și a celorlalți jucători, este partiiparea la proiectele de cercetare finanțate de UE, care au în vedere mai multă integrare a regeneraabilelor, agregarea, prosumatorii și trecerea lor la un rol important în fincționare sistemului energetic. E nevoie ca toate companiile din sector să partcipe la proiecte de cercetare și dezvoltare. Trebuie mecanisme pentru a se implementa rezultatele acestor studii”, a conchis Ivan, care a amintit în acest context de investițiile de 1,7 miliarde de lei în rețeaua electrică pe care Transelectrica le are pregătite în actuala perioadă de reglementare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *