
Grupul italian Alerion continuă expansiunea în sectorul energiei regenerabile din România. Urmează să primească autorizația de înființare pentru trei noi parcuri eoliene, toate în județul Galați. Turbinele au fost deja comandate.
“Proiect de decizie și raport privind acordarea Autorizaţiei de înfiinţare solicitate de societatea DRAGHIESCU PARTNERS SRL pentru realizarea noii capacităţi energetice Centrala Electrică Eoliană (CEE) Foltești;
Proiect de decizie și raport privind acordarea Autorizaţiei de înfiinţare solicitate de societatea DRAGHIESCU PARTNERS SRL pentru realizarea noii capacităţi energetice Centrala Electrică Eoliană (CEE) Tulucești Nord;
Proiect de decizie și raport privind acordarea Autorizaţiei de înfiinţare solicitate de societatea DRAGHIESCU PARTNERS SRL pentru realizarea noii capacităţi energetice Centrala Electrică Eoliană (CEE) Tulucești Sud”
Acestea sunt cele trei proiecte de decizii care urmează să fie aprobate de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), în următoarea ședință a Comitetului de Reglementare.
La momentul în care ANRE emite autorizația de înființare, dezvoltatorul proiectului trebuie să facă dovada că are finanțarea pentru construcția capacității energetice deci, cel mai probabil acest proiect va fi unul dintre cele care se va finaliza și va produce energie electrică.
Potrivit datelor de pe platforma Termene.ro, firma Draghiescu Partneres, care dezvoltă toate cele trei parcuri este controlată de o divizie a grupului italian Alerion, care a dezvoltat și continuă să dezolte proiecte regenerabile în România.
Potrivit datelor publice, cele trei parcuri eoliene sunt amplasate în județul Galați, și au o capacitate totală instalată de circa 162 MW.
Primul parc, Foltești, amplasat în comunele Foltești și Scânteiești, are o capacitate de 44,8 MWp. Tulucești Nord, amplasat pe raza comunelor Tulucești și Frumușița, are o capacitate de 59, 6 MWp, iar Tulucești Sud este amplasat pe raza acelorași localități, Tulucești și Frumușița, și are o capacitate de 56 MW.
Compania a anunțat la finalul lui iunie că a semnat contractul pentru tubinele necesare acestor trei parcuri, plasând o comandă de 29 de turbine, fiecare cu o capacitate de 4,5 MW.
Alerion Clean Power, companie listată la bursa din Milano, produce energie electrică, în principal din surse eoliene, fiind activă în Italia, Spania, România și Bulgaria. În România, grupul italian a dezvoltat până în prezent mai multe proiecte de parcuri eoliene, în localitățile Aușeu-Borod, Vrani, Jimbolia și Sânnicolau Mare. În 2024, Grupul Alerion a început producția la două noi centrale fotovoltaice în România, în municipiul Periș, fiecare cu o capacitate instalată de aproximativ 6 MWp și o producție anuală estimată la aproximativ 19 GWh.
Alerion a anunțat în 2021 că va investi aproximativ 700 de milioane de euro în creșterea capacității instalate în special în Italia, România și Spania. Compania spunea atunci că vrea să ajungă la o capacitate totală de peste 1,5 MW, din care 300 MW din proiecte fotovoltaice.
Potrivit datelor de pe site-ul grupului, Alerion are acum o capacitate operațională de 787 MW în eolian și 160 MW în fotovoltaic.