Câţiva bancheri de investiţii au abordat Trezoreria Italiei oferindu-se să o ajute la vânzarea participaţiei sale deţinute la Eni SpA, spunând că actuala răscumpărare de acţiuni a grupului energetic va permite Romei să-şi reducă participaţia fără a pierde controlul deplin, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Guvernul Italiei vrea să obţină aproximativ 20 miliarde de euro, în urma unor vânzări de active, în perioada 2024 – 2026, a anunţat Trezoreria în Documentul economic şi financiar (DEF), care stabileşte obiectivele privind finanţele publice şi economia. Planul face parte din eforturile premierului Giorgia Meloni de a finanţa noi cheltuieli fără a majora datoria publică a Italiei, a doua cea mai ridicată din zona euro şi un motiv de îngrijorare pentru autorităţile UE şi pieţele financiare.
În ultimele săptămâni bancherii au comunicat Trezoreriei că ar trebui să profite de planul Eni de a răscumpăra acţiuni şi să anuleze 275 milioane din acţiunile sale pentru a-şi reduce participaţia, susţin sursele. Acestea adaugă că opţiunea nu este, totuşi, în fruntea listei Trezoreriei.
În prezent Italia deţine o participaţie de aproximativ 32,4% în grupul energetic, în principal printr-o deţinere indirectă de 27,7% prin banca de stat Cassa Depositi e Prestiti (CDP), în timp ce Trezoreria deţine o participaţie directă de 4,7%.
Anunţat în mai, programul Eni de răscumpărare de acţiuni este în desfăşurare şi ar urma să majoreze participaţia totală a Guvernului la peste 34% din acţiunile cu drept de vot.
După finalizarea programului, Trezoreria ar putea în mod potenţial vinde suficiente acţiuni astfel încât Italia să rămână cu peste 30% din capitalul Eni, ţinând cont şi de participaţia CDP, susţin sursele.
La preţurile curente de pe piaţă, o participaţie de 4% în Eni este evaluată la aproximativ două miliarde de euro (2,14 miliarde de dolari).
Oficialii Eni nu au dorit să comenteze informaţiile.
Pe lângă privatizarea băncii Monte dei Paschi (MPS), ministrul Economiei, Giancarlo Giorgetti, a sugerat că Roma ar putea vinde participaţii la compania feroviară de stat şi la firma care gestionează reţeaua de autostrăzi.
În condiţiile în care statul deţine, direct şi indirect, 64,26% din Poşta italiană, instituţia ar putea fi inclusă în planul privind vânzările de active, au adăugat sursele.
Încă înainte de pandemie Guvernele Italiei nu au reuşit să îndeplinească ţintele de privatizare şi de aceea analiştii sunt sceptici în privinţa progreselor în acest domeniu.
În 2018, premierul de atunci, Giuseppe Conte, s-a angajat să obţină până la finalul acelui an 18 miliarde de euro în urma vânzărilor de active, pentru a reduce datoria şi a reasigura investitorii, dar planul nu a avut rezultate.
Guvernul Italiei a înrăutăţit estimările privind creşterea economiei în 2023 şi 2024, şi a majorat ţintele de deficit, în urma impactului stimulentelor fiscale şi a majorării dobânzilor.