Israelul oprește producția de gaze într-un unul dintre cele mai importante câmpuri din Mediterană, apropiat de Fâșia Gaza

Israelul a suspendat producția la câmpul de gaz offshore Tamar din largul coastei sale sudice și va căuta surse alternative de combustibil pentru a-și satisface nevoile, a anunțat luni Ministerul Energiei, după trei zile de violențe în regiune, scrie Reuters.

Chevron (care exploatează câmpul, a confirmat că a primit instrucțiuni din partea ministerului de a închide producția din câmpul Tamar, care este o sursă importantă de gaz pentru producătorii de energie și industria israeliană. O parte din gazul de la Tamar este, de asemenea, exportat în Iordania și Egiptul vecine.

Măsura a fost luată după ce sâmbătă, bărbați înarmați din Hamas au trecut gardul din Gaza, în cea mai amplă incursiune pe teritoriul israelian de la atacurile Egiptului și Siriei în războiul de Yom Kippur de acum 50 de ani.

„Ca urmare a situației, instituția de apărare a Israelului a ordonat suspendarea temporară a livrărilor de gaze naturale din câmpul Tamar”, a precizat Ministerul Energiei într-un comunicat. „Nevoile energetice ale economiei vor fi asigurate de combustibili alternativi. Industria energetică se pregătește să folosească combustibili alternativi pentru a-și alimenta stațiile.”

Într-o declarație separată, ministerul energiei a precizat că guvernul premierului Benjamin Netanyahu l-a autorizat pe ministrul Energiei, Yisrael Katz, să ordone instituirea stării de urgență pentru sectorul energetic din Israel în următoarele două săptămâni, dacă se consideră necesar.

O astfel de măsură ar permite guvernului să aloce gaze naturale consumatorilor în cazul în care ar apărea penurii de aprovizionare, a precizat acesta.

Tamar este situat la aproximativ 25 de kilometri în largul orașului Ashdod, de-a lungul coastei sudice a Israelului, pe coasta mediteraneană. Platforma, care poate fi văzută din nordul Fâșiei Gaza în zilele senine, se află în raza de acțiune a tirurilor de rachete din Fâșia Gaza.

Cel mai mare zăcământ de gaze offshore din Israel, Leviathan, continuă să funcționeze în mod normal, a declarat Chevron.

Israelul a devenit un important furnizor regional de gaze odată cu începerea producției la câmpul Tamar în urmă cu un deceniu, care a fost urmat de alte câteva exploatări de gaze. Producția din acest câmp a crescut cu 18% în 2022, ajungând la 10,25 miliarde de metri cubi (bcm), potrivit datelor guvernamentale.

Chevron deține o participație de 25% la Tamar, în timp ce Isramco deține 28,75%, Mubadala Energy din Emiratele Arabe Unite 11%, Union Energy 11%, Tamar Petroleum  16,75%, Dor Gas 4%, iar Everest deține 3,5%.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *