Iranul vrea să facă o rafinărie la Marea Neagră, la doi paşi de România

Iranul este pregătit să investească în construcţia unei rafinării pe coasta Mării Negre, în zona portului bulgărescVarna, potrivit ambasadorului statului islamic dinBulgaria, Golamreza Bageri Mogadam, citat de novinite.com

Din punctul de vedere al Iranului, nu există nici un impediment de ordin tehnologic, al capitalului sau al managementului,ţaraislamică deţinând tot ce este necesar pentru construcţia rafinăriei, a spus ambasadorul. După ce a evidenţiat prietenia veche între cele două naţiuni, ambasadorul a spus că aşteaptă un răspuns de la statul bulgar dacă este interesat de construcţia rafinăriei. În cazul unui răspuns afirmativ, Iranul va începe imediat discuţiile cu partea bulgară. Interesul oficialilor iranieni pentru construcţia unei rafinării dinBulgariaa fost manifestat încă din toamna anului trecut.

În plus, ambasadorul a mai pus că statul islamic este gata să susţină proiectul Nabucco (un gigantic gazoduct care ar urma să aducă în Europa gaz din zona caspică şi în care este implicată şi România n.red.), în cazul în care Uniunea European îşi va reconsidera poziţia faţă deIran.

În Bulgaria există o singură rafinărie, la Burgas, deţinută de grupul rus Lukoil. Iranul este un important producător de petrol şi gaze la nivel mondial, însăţaranu deţine suficiente rafinării pentru a asigura tot consumul intern şi recurge la importuri de produse petroliere. În plus, înIranpreţul carburanţilor este subvenţionat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *