Iohannis: Ministerul Finanțelor să clarifice dacă Petrom va plăti taxa de solidaritate, el a făcut legea

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că Ministerul de Finanţe trebuie să clarifice dacă OMV Petrom va plăti taxa de solidaritate în România, precizând că acesta este iniţiatorul actului normativ asupra căruia Ministerul Energiei nu a fost informat, arat[ Agerpres.

„Dacă va plăti sau nu, o să vă spună cu siguranţă cei care au făcut normativul, adică Ministerul Finanţelor. Am fost puţin surprins când m-am informat după aprobare cum s-a discutat această chestiune şi am aflat că, de exemplu, Ministerul Energiei nu a fost cooptat în discuţie.

Chestiunea s-a discutat la nivel de Finanţe, ceea ce este în principiu în regulă, pentru că vorbim de o taxă sau de un impozit. Dar am fost informat că se lucrează la acest act. Solicitarea mea a fost una singură: ca acest act să fie legal şi clar, adică să nu încalce nicio directivă şi nicio lege în vigoare în România şi să fie atât de clar încât să nu apară discuţii dacă este sau nu este. Rezultatul îl vedem cu toţii la televizor: toată ziua, bună ziua se discută dacă este sau nu este. Cred că cei care au lucrat pe document trebuie să vină să îl clarifice. Nu-i nimic pierdut”, spus şeful statului, înainte de reuniunea extraordinară a Consiliului European.

El a subliniat că „aruncarea vinei dintr-o curte politică în altă curte politică nu rezolvă problema” în această chestiune.

Ieri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarant, în legătură cu anunţul companiei OMV Petrom că nu va plăti taxa de solidaritate, că, în prezent, ANAF face un control la această companie şi se aşteaptă rezultatul verificărilor, menţionând că legislaţia din România va fi respectată, indiferent de entitate.

„Nu voi comenta declaraţii publice ale unor companii private. Dar ce pot să vă asigur este că legislaţia din România va fi respectată, indiferent despre ce entitate discutăm. Există la acest moment, după cum bine ştiţi, un control, o verificare, pe care ANAF o derulează la această companie şi aşteptăm rezultatul acestei verificări. De asemenea, în baza rapoartelor oficiale pe care companiile vizate de această legislaţie, care nu reprezintă altceva decât o transpunere în legislaţia noastră a unor decizii luate la nivel european, care sunt obligatorii pentru toate statele membre, inclusiv pentru România. Aceste rapoarte vor fi depuse în vara acestui an, cel mai probabil luna iunie, aşa cum trebuie, însă până atunci aşteptăm rezultatul verificărilor pe care instituţiile abilitate le efectuează, astfel încât la final vom avea mai multe detalii”, a spus Cărbunaru, întrebat care este punctul de vedere al Guvernului în legătură cu faptul că OMV Petrom a anunţat că nu va plăti taxa de solidaritate în România.

 

El a adăugat că şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale efectuează un control la această companie, dar aceste verificări au legătură cu proiectele de la Marea Neagră.

„Controlul, verificarea pe care Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale o derulează la această companie nu are legătură cu subiectul (…) ridicat ceva mai devreme. Are legătură cu proiectele la mare adâncime pe care această companie le are în vedere la Marea Neagră pentru exploatarea gazelor naturale şi trebuie să vă spun că, la finalul acestor verificări, această instituţie a statului român va fi în măsură să-şi prezinte concluziile. Nu aş putea da mai multe detalii legate de o verificare aflată în desfăşurare în acest moment”, a explicat Dan Cărbunaru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *