Iohannis: E nevoie de măsuri mai hotărâte decât până acum pentru a duce preţul energiei în jos. Nu ar fi rău să se elaboreze un plan decent de economisire a energiei

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că la nivelul Uniunii Europene este nevoie de măsuri „mai hotărâte” decât până în prezent astfel încât preţul energiei să fie redus. Mai mult, oficialul român a sugerat că un plan de economisire a energiei ar trebui luat în calcul, potrivit Agerpres.

„E nevoie de măsuri mai hotărâte decât am avut până acum pentru a duce preţul energiei în jos. Cu toate sancţiunile, cu toate măsurile, care au fost bune şi care s-au luat până acum, nu s-a reuşit încă o coborâre semnificativă a preţurilor energiei şi asta înseamnă că trebuie să fim mai hotărâţi. Eu rămân la propunerea mea – să despărţim piaţa gazului de piaţa electricităţii şi cred că din ce în ce mai mulţi din Consiliu sunt de aceeaşi părere. Sper să se convingă şi Comisia că asta este una dintre măsurile care poate să dea rezultate”, a susţinut şeful statului, înainte de a participa la reuniunea informală a Consiliului European de la Praga.

El a subliniat că este nevoie şi de diversificarea resurselor pentru energie la modul general.

„Aici avem ceva progrese, dar încă prea puţine. Interconectorul Grecia – Bulgaria a început să funcţioneze, dar capacitatea trebuie crescută. Capacitatea porturilor europene pentru LNG, pentru gaz lichefiat trebuie crescută şi alte măsuri”, a afirmat Iohannis.

Consiliul European va discuta la Praga şi despre situaţia din Ucraina.

„Vom condamna categoric anexările de teritorii de către Rusia, nerecunoscute, dar, în acelaşi timp, vreau să salut expres adoptarea celui de-al optulea pachet de sancţiuni, care a fost aprobat în discuţiile din săptămâna care a trecut. Pe de altă parte, vom discuta câteva măsuri, sper destul de concrete, legate de iarna care vine – cum putem să sprijinim Ucraina pentru a trece peste iarna care va veni”, a spus preşedintele Iohannis.

Potrivit şefului statului, discuţiile din cadrul reuniunii Consiliului European vor viza şi chestiuni legate de economie la modul general.

„Măsuri care vin să prevină o recesiune în Europa sunt evident necesare”, a menţionat el.

Iohannis: Nu ar fi rău să se elaboreze un plan decent de economisire a energiei

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că nu ar fi rău să se elaboreze un plan „decent” privind economisirea energiei în România.

„Eu cred că nu ar fi rău să se elaboreze un plan decent, repet nu vrea nimeni să stea lumea în frig, dar un plan decent de economisire cu cap este probabil binevenit”, a afirmat Iohannis, înainte de a participa la reuniunea informală a Consiliului European de la Praga.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *