Iohannis, despre intenţia Exxon de a vinde participaţia din Marea Neagră:” Nu cred că putem să vorbim despre o astfel de posibilă tranzacţie”

Preşedintele Iohannis a declarat că informaţia care circulă de ceva vreme referitoare la o posibilă tranzacţie prin care ExxonMobil să vândă jumătate din participaţia pe care o deţine în proiectul Neptun Deep nu este reală, conform agenţiilor de presă.

„Nu cred că putem să vorbim despre o astfel de posibilă tranzacţie. Oricum, aici este vorba de o tranzacţie care ne priveşte, evident, şi pe noi, şi România va avea un cuvânt greu de spus aici. (…) Orice tranzacţie se face în condiţiile legii şi atunci evident că se va aplica legislaţia în vigoare”, a mai afirmat Iohannis, scrie Agerpres.

News. ro a titrat: “Iohannis despre intenţia Exxon de a vinde participaţia la Marea Neagră, posibil către Gazprom: Este o chestiune care ne preocupă. Această informaţie care circulă nu e reală. Orice tranzacţie se face în condiţiile legii”.

”Vânzarea participaţiei Exxon la Marea Neagră este o chestiune care ne preocupă. Această informaţie care circulă în ultimele zile nu este reală, nu cred că putem să vorbim de o astfel de posibilă tranzacţie, dar ne priveşte şi pe noi şi România va avea un cuvânt greu de spus aici”, a declarat Iohannis, după cum scrie News.ro

El a precizat că ”orice tranzacţie se face în condiţiile legii”, a mai scris News.ro.

Grupul petrolier american Exxon Mobil a confirmat, marţi seara, că analizează o posibilă ieşire din proiectul offshore Neptun din România, adăugând că a început să ofere informaţii potenţialilor cumpărători, potrivit unei ştiri Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Exxon Mobil, Todd Spitler, a precizat că nu a fost identificat un cumpărător şi nu s-a ajuns la acorduri cu alte grupuri.

Deşi analizează posiblitatea unor discuţii cu privire la participaţia sa, „intenţionăm să ne continuăm rolul de operator în avansarea acestui proiect, inclusiv prin continuarea demersurilor pentru obţinerea autorizaţiilor necesare”, a spus Spitler.

Primele zvonuri referitoare la planurile Exxon Mobil de ieşi din proiectul offshore Neptun din România au apărut anul trecut, dar abia acum Exxon a anunţat oficial acest lucru.

La începutul acestei săptămâni, premierul României, Ludovic Orban, a spus că Romgaz ar fi interesat să se alăture consorţiului format din OMV Petrom şi o a treia companie pentru a dezvolta proiectul offshore Neptun. Ludovic Orban a adăugat că grupul rus Lukoil a solicitat informaţii cu privire la această vânzare.

Ministrul Economiei şi Energiei, Virgil Popescu, a scris pe facbook, că şi-ar dori ca, la plecarea din Marea Neagră, americanii e la ExxonMobil  să respecte legislaţia românească de  la momentul intrării în perimetru şi să facă transfer de licenţă.

Iată postarea ministrului:

“Am declarat public, în repetate rânduri, că o prioritate a mandatului meu e ca exploatările din Marea Neagră să se realizeze, în cel mai scurt timp. Aceste exploatări reprezintă și o consolidare a securității naționale, nu doar o dezvoltare economică.

Mi-aș dori ca Exxon să continue operațiunile în România. În cazul în care din motive interne doresc să plece, le recomand să respecte legislatația românească pe care au folosit-o când au intrat, adica HG pentru transferul de licență.

De asemenea, mi-aș dori ca Romgaz, companie a statului român, să fie parte din viitorul consorțiu care va exploata acest perimetru.

Operațiunile de la Marea Neagra reprezintă o chestiune de securitate națională și recomand ca nimeni să nu ne pună la încercare cu acest lucru”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *