Iohannis: Ajutăm Republica Moldova, trebuie realizate interconectări mai multe și mai bune

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că România sprijină Republica Moldova în privinţa problemelor privind energia electrică şi a subliniat că interconectările directe dintre cele două ţări trebuie îmbunătăţite, deoarece sunt insuficiente.

„Evident că noi ajutăm Republica Moldova. Până în momentul de faţă am livrat tot ce a trebuit, respectiv tot ce ni s-a cerut, însă aceste sincope în alimentarea cu electricitate apar dintr-un motiv foarte clar. (…) Interconectările directe dintre România şi Republica Moldova sunt total insuficiente. Acest aspect a fost neglijat ani de zile şi în momentul de faţă chiar dacă România oferă electricitate Moldovei o parte semnificativă merge prin Ucraina şi este ca atare expusă acestor atacuri. Există o singură soluţie: trebuie realizate interconectări mai multe şi mai bune, interconectări directe între România şi Republica Moldova, acelaşi lucru este valabil şi pentru gaz şi transportul pe şosea. Nu vreau să încerc să explic de ce nu s-au realizat până acum, fapt este că noi suntem dispuşi să ajutăm Republica Moldova, însă lipsa interconectărilor de tot felul este o problemă reală în acest moment. Există planuri, se lucrează la ele şi am speranţa ca în scurt timp, nu în câteva săptămâni, dar în relativ scurt timp aceste chestiuni să fie net îmbunătăţite, fiindcă în perspectivă pe termen mediu şi mai lung noi putem să ajutăm Republica Moldova într-un mod eficient doar în măsura în care se realizează aceste interconectări”, a spus şeful statului, după întâlnirea cu omologul lituanian, Gitanas Nauseda.

Şeful statului a fost întrebat dacă România poate sprijini cu energie electrică Republica Moldova pe termen lung. De asemenea, cei doi preşedinţi au fost chestionaţi dacă atacurile repetate ale Rusiei în Ucraina ar trebui să grăbească adoptarea celui de-al nouălea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei şi dacă ele ar trebui să conţină explicit sancţiuni la adresa industriei care produce rachete în Rusia.

Preşedintele Iohannis a arătat că a discutat cu omologul lituanian despre noul pachet de sancţiuni al UE referitor la Rusia, subliniind că este nevoie de sancţiuni mai ferme.

„Este nevoie de măsuri mai ferme din partea noastră şi se lucrează la astfel de abordări, însă în momentul acesta când vorbim nu suntem în măsură să detaliem în ce ar consta acestea. În momentul în care vom avea claritate cu privire la un nou pachet de sancţiuni informaţiile vor fi făcute publice”, a declarat Iohannis.

La rândul său, preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a pledat pentru sancţiuni mai puternice împotriva Rusiei.

„Obiectivul nostru şi datoria noastră este să ajutăm Ucraina cât putem de mult şi financiar şi economic, dar şi să pedepsim agresorul. Politica pas cu pas, mă refer la sancţiuni acum, nu întotdeauna îşi atinge ţelurile. Politica sancţiunilor uneori are efect mai mare asupra economiilor noastre. (…) Trebuie avute în vedere efectele acestor sancţiuni care există în momentul de faţă şi luate măsuri mai departe. Lituania a fost întotdeauna de părere să sprijine cele mai puternice sancţiuni. Următorul pachet ar trebui aprobat cât mai repede posibil şi ar trebui să fie un pas decisiv înainte, inclusiv în ceea ce priveşte industria de armament şi băncile ruseşti şi Rusatom, care este un participant direct la această agresiune împotriva Ucrainei, ca să nu mai vorbim, de exemplu, de judecătorii de la Curtea Constituţională, toţi cei care contribuie şi au contribuit la activităţile criminale ale acestui regim în Ucraina. Considerăm că vom găsi solidaritatea necesară între statele membre”, a afirmat Gitanas Nauseda.

Preşedintele Klaus Iohannis efectuează o vizită oficială în Lituania.

În Republica Moldova a fost reluată joi practic în totalitate alimentarea cu energie electrică după ce ţara a suferit o pană masivă de curent ca urmare a bombardamentelor ruse asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, 

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *