Combinatele chimice ale lui Niculae vor primi cele mai mari cantităţi de gaze dintre toţi consumatorii industriali, în urma OUG 114 şi a metodologiilor ANRE. Asta doar dacă vin cu garanţii financiare care nu sunt deloc mici.
ANRE a stabilit cantităţile de gaze pe care Romgaz şi Petrom trebuie să le vândă furnizorilor şi consumatorilor indutriali la preţul de 68 de lei/MWh şi a alocat şi cantităţile pentru fiecare beneficiar.
Furnizorii de gaze şi clienţii noncasnici se pot considera fericiţi, vor cumpăra gaze din producţia internă la preţ plafonat, însă există un mare DAR: după ce vor constitui garanţii financiare.
ANRE a aprobat, prin ordinul 40/2019, “Contractul-cadru de vânzare cumpărare a gazelor naturale, încheiat între producătorii de gaze naturale şi furnizorii de gaze naturale sau clienţii finali eligibili”.
Reglementatorul a afectat substanţial profitabilitatea celor două companii prin obligaţia de a vinde toate gazele la 68 de lei, dar a vrut să se asigure că Petrom şi Romgaz vor primi cu certitudine banii pe gazele livrate.
În acest sens, contractul-cadru conţine un capitol referitor la garanţii, pe lângă obligaţia ca gazele să fie plătite în termen de 15 zile de la livrare. “Cumpărătorul are obligaţia de a constuitui în favoarea Vânzătorului o garanţie financiară de plată pentru acoperirea riscului de neachitare a facturilor emise de Vânzător, cu cel puţin două zile lucrătoare înainte de data începerii livrărilor”, scrie în contractul cadru. Garanţia, care nu se constituie decât în varianta în care se achită în avans gazul, nu este deloc mică.
“Nivelul garanţiei financiare (…) reprezintă contravaloarea a 100% din valoarea gazelor naturale pentru două luni cu cele mai mari cantităţi contractate. Garanţia financiară îşi încetează valabilitatea în a 60-a zi calendaristică de la sfârşitul ultimei luni de livrare”, scrie în contractul cadru. Garanţia poate fi scrisoare de garanţie bancară în lei, emisă de o bancă agreată de Petrom şi Romgaz sau un bani cash, “cont garantat (deposit colateral) în lei”.
După adoptarea OUG 114,care plafonează preţul la gaze, mai multe voci au spus că cel mai important beneficiar este controversatul om de afaceri Ioan Niculae, al cărui grup, Interagro, care are mai multe combinate producătoare de îngrăşăminte chimice, va primi gaze la preţ plafonat.
Într-adevăr, companiile din Grupul Interagro primesc 1,8 TWh de gaze naturale, în perioada aprilie-septembrie, potrivit alocării făcute de ANRE. În total, pentru consumatorii finali industriali şi pentru furnizorii de gaze, ANRE a aprobat alocarea unei cantităţi de 8,7 milioane de MWh, în special de la Romgaz – 4,2 milioane de MWh şi de la OMV Petrom – 4,1 milioane de MWh.
Companiile din grupul Interagro sunt consumatorii industriali care primesc cele mai mari cantităţi de gaze din producţia internă Este vorba despre Chemgas Holding, care va primi în perioada 1 aprilie – 30 septembrie 2019 o cantitate totală de 670.367 MWh de gaze de producţie internă, despre Donau Chem – 686.405 MW, Ga Pro Co Chemicals – 555.243 MWh, Nitroporos – 115.156 MW, Viromet – 311.769 MWh.
Am calculat cât înseamnă, pentru toate aceste companii, două luni cu cele mai mari livrări de gaze. Fără a lua în calcul Nitroporos, care primeşte gaze o singură lună, în septembrie, companiile din grupul Interagro au un consum total de 1.077.911 MWh de gaze, calculat pentru două luni cu cel mai mare consum al fiecărei companii.
Aşadar, pentru ca firmele din grupul Interagro, care este în insolvenţă, să primească cele 1,8 TWh de gaze la preţ plafonat, trebuie să depună o garanţie echivalentă cu preţul pentru 1,08 TWh de gaze. Or, la un preţ de 68 de lei/MWh, asta înseamnă că Ioan Niculae trebuie să pună pe masă circa 73 de milioane de lei, adică peste 15 milioane de euro. Şi are la dispoziţie trei zile lucrătoare ca să facă acest lucru.
Interagro SA, principala firmă din grupul Interagro, ese în insolvenţă, iar tabelul definitiv de creanțe al companiei conține pretenții în sumă totală de 1,15 miliarde lei. Unul dintre creditori este chiar Romgaz.