Investitorii în energie vor putea închiea contracte bilaterale, pe termen lung, dar pe bursa OPCOM

Celebrele PPA, contractile bilaterale pe termen lung, care acum nu sunt posibile în România şi care ar frâna dezvoltarea de noi capacităţi de generare de energie electrică mai ales în zona regenerabilelor, vor putea fi încheiate şi în România, pe o platformă dedicată, găzduită de OPCOM. Cel mai probabil, mecanismul va intra în vigoare la toamnă.

Informaţia ne-a fost oferită de vicepreşedintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, pe care l-am întrebat despre ce e de făcut pentru ca România să atingă acea ţintă ambiţioasă a energiei regenerabile, de 34% din consum până în 2030, recomandată de Comisia Europeană,  în condiţiile în care, de doi ani, practic nu au mai apărut MW nou-instalaţi în parcuri eoliene şi fotovoltaice mari.

“Cel mi important lucru pe care îl cer investitorii, pentru că interes în a investi în acest domeniu există şi în cazul României, este posibilitatea de a încheia contracte pe termen lung, pentru că orice investiţie în acest domeniu se finanţează în baza unor contracte. Cel care finanţează trebuie să aibă certitudinea că investitorul poate să îşi vândă energia, să vadă cifrele, să facă o proiecţie, să vadă dacă investiţia se recuperează într-o perioadă de timp relativ scurtă”, a spus oficialul ANRE.

“Începând cu anul 2012, nu se mai pot încheia în România acele PPA-uri (power purchase agreement-n.red.), care înseamnă un acord de valorificare a energiei. Noi lucrăm la acest aspect şi încercăm să creăm o platformă, pe OPCOM, aşa cum spune legea-toate tranzacţiile se încheie centralizat, pe OPCOM-pentru aceste contracte. Există cerere în piaţă”, a mai explicat Bege.

“Din punctual de vedere al Departamentului de Piaţă (din ANRE-n.red), documentul este elaborat, este gata, mai este nevoie de anumite modificări în alte reglementări emise tot de ANRE, în speţă legate de licenţă, şi de posibilitatea de a participa la pieţe centralizate în baza licenţei sau fără licenţă.

În cursul acestei veri rezolvăm problema. Vom aproba regulamentul pentru a crea această nouă platformă pe OPCOM, şi, din informaţiile mele, şi OPCOM este pregătită să lanseze platforma”, a mai spus Bege.

“Regenerabilii” au spus tot timpul că imposibilitatea încheierii acestui tip de contract frânează creşterea capacităţii de generare de electricitate în România. “Ar trebui să devină funcţionale PPA-urile şi piaţa intraday. Ca alternativă la PPA, OPCOM ar trebui să creeze nişte produse mult mai flexibile, ceea ce acum există, pentru că noi avem nevoie de instrumente tehnice şi comerciale ca să ne acoperim profilul de producţie, care nu ne este recunoscut.  La noi profilul este penalizator în structura de piaţă standard” ne declara, într-un interviu acordat în primăvara acestui an, Caludia Brânduş. Preşedinte al Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană (RWEA).

Puteţi citi intergral interviul, aici:

“Într-o ţară care nu vrea regenerabile nu vine nimeni cu forţa să investească”. De ce e nevoie ca să se pună noi turbine eoliene în România. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *