Investiţiile petroliştilor din Marea Neagră vor aduce bugetului de stat 26 de miliarde de dolari – Deloitte

Investiţiile în sectorul hidrocarbutrilor din Marea Neagră vor genera până în 2040 venituri cumulate la bugetul de stat de peste 26 de miliarde de dolari şi vor aduce un plus de 40 de miliarde de dolari la Produsul Intern Brut al României.

Concluzia rezultă din raportul independent Deloitte Europa Centrală “Contribuţia proiectelor de explorare şi producţia a hidrocarburilor în Marea Neagră la dezvoltarea economiei româneşti”, realizat de Deloitte la solicitarea Asociaţiei Române a Concesionarilor Offshore din Marea Neagră.

Potrivit acestuia, investiţiile din Marea Neagră “vor permite, ulterior asigurării consumului intern de gaze, întărirea rolului României în asigurarea securităţii energetice regionale, transformând-o în ţară exportatoare de siguranţă energetică (35% din producţia realizată în perioada de analiză ar puta fi exportată, diferenţa urmând să acopere declinul producţiei onshore şi creşterea consumului din România”.

Iată defalcarea veniturilor totale pe care le poate primi statul:

Taxa pe produse: 3,7 miliarde de dolari

Contribuţii la asigurările sociale: 6,5 miliarde de dolari

Impozit pe profit: 9,5 miliarde de dolari

Redevenţe: 5,5 miliarde de dolari

Impozit pe venit: 0,8 miliarde de dolari

Locurile de muncă

Locurile de muncă ce vor fi generate în mod direct de proiectele offshore din Marea Neagră se ridică la 705, dar, potrivit Deloitte, pe viitor, fiecare loc de muncă generat direct va susţine alte 43 de locuri de muncă în economiei. Astfel, celor 705 locuri de muncă nou create în industrie se vor adăuga 22.644 de locuri de muncă indirect create prin activitatea furnizorilor şi subcontractorilor. În total, 30.605 locuri de muncă, fără a se socoti alte 7.245 de muncă, care reprezintă impactul indus, adică locurile de muncă create prin cheltuielile angajaţilor din industrie şi ale angajaţilor furnizorilor şi subcontractorilor.

Analiştii estimează că producţia de gaze offshore se va ridica la 170 de miliarde de metri cubi, din care 35% va fi exportată.’Există premise ca 65% din acest gaz să fie consumat în România’, a declarat Răzvan Nicolescu, senior expert în cadrul Deloitte, luni, în cadrul unei conferinţe de presă cu ocazia lansării raportului.Companiile petroliere vor investi 15,7 miliarde de dolari în proiectele din Marea Neagră, în perioada 2018 – 2040, conform raportului. ‘Din aceste investiţii, 54% vor genera impact pentru economia noastră, restul fiind achiziţii din import’, a mai spus Nicolescu.

În zona continentală a Mării Negre se derulează două proiecte de anvergură. Primul, în zona de apă adâncă, derulat de Exxon şi OMV Petrom, unde s-au descoperit reserve potenţiale de gaze de până la 84 de miliarde de metri cubi, iar al doilea, derulat de fondul de investiţii american Carlyle, prin Black Sea Oil and Gas (BSOG), în zona de apă mică, are un potenţial cuprins între 10 şi 20 de miliarde de metri cubi. În acest al doilea caz primele gaze vor ajunge la ţărm anul viitor, în timp ce, în primul caz, Exxon şi Petrom vor anunţa în acest an dacă vor lua decizia exploatării comerciale. În caz pozitiv, gazele vor ajunge la ţărm în anul 2020.

Ştirea se actualizează

 

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *