Investițiile în rafinăria Petromidia s-au ridicat la un miliard de dolari, de când a fost preluată de KazMunayGas

Capacitatea de rafinare a Petromidia, cea mai mare rafinărie de petrol din România a crescut până la peste 5 milioane de tone anual, după finalizarea preluării de către compania națională de petrol și gaze din Kazahstan, KazMunayGas, față de 3,5 mil. de tone în 2007, potrivit declarațaiilor oficialilor companiei.

Investițiile realizate în ultimii 17 ani s-au ridicat la peste 1 miliard de dolari doar în rafinăria Petromidia, de la preluarea de către KazMunayGas din Kazahstan, spune Florian Pop, directorul general al Rompetrol Rafinare, compania care gestionează rafinăriile Petromidia și Vega.

„Vorbim despre programe de investiții ample, facilități conexe de mare anvergură care susțin direct activitatea din rafinărie și care au transformat Petromidia în cel mai mare rafinor și cel mai important furnizor de carburanți pentru industria aeronautică”, a spus Pop.

În 2007, în Petromidia, puteau fi procesate circa 3,5 milioane de tone de materii prime, iar capacitatea de rafinare a crescut până la peste 5 milioane de tone anual, după finalizarea preluării, chiar cu un vârf de peste 6 milioane de tone, în anul 2019.

„Spre exemplu, în anul 2019 au fost procesate 6,3 mil. tone țiței, cu scădere în 2020 pe fondul pandemiei de COVID-19 până la 4,8 mil. tone, 4,5 mil. tone în 2021, 5,2 mil. tone în 2022 și puțin peste 5 mil. tone în 2023”, a mai spus Pop.

În cei 45 de ani de când au fost pornite pentru prima dată instalațiile din rafinăria Petromidia au fost procesate circa 150 de milioane de tone de materii prime, din care aproximativ 80 de mil. tone din 2007 până în prezent, adică mai mult de jumătate din cantitatea procesată de-a lungul existenței sale.

Majoritatea covârșitoare a țițeiului și materiilor prime procesate provine din Kazahstan, unul dintre cei mai mari producători de țiței din zona caspică. Țițeiul este transportat în principal. Acestea sunt transportate prin intermediul conductelor Tengiz – Novorosiisk și Atyrau– Samara – Şeharis/Novorosiisk, deci pe teritoriul Federației Ruse, dar statul kazah deja derulează proiecte și pentru diversificarea rurtelor de transport.

Ca urmare a creșterii capacității de procesare, dar și a extinderii rețelei de distribuție a carburanților, cifra de afaceri a Rompetrol Rafinare, societatea care gestionează rafinăriile Petromidia

și Vega, a crescut din momentul preluării de către compania națională kazahă, de la 2,2 miliarde dolari în 2007, la 3,7 miliarde de dolari în 2023 și peste 2,3 miliarde de dolari în primele 9 luni din 2024. Rompetrol Rafinare este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat, cu 1,12 mld. de dolari plătite doar în primele nouă luni din 2024. În cei 17 ani, contribuțiile la bugetul de stat s-au apropiat de valoarea de 23 mld. de dolari.

Rampele automatizate de încărcare și parcul de rezervoare, fabrica de hidrogen sau instalația de hidrocracare blândă au fost doar câteva dintre proiectele mari cu impact major în creșterea producției, dar și pentru furnizarea de produse de calitate superioară, a mai spus Florian Pop.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *