Investiţiile în electricitate le-au depăşit pe cele în petrol şi gaze pentru al doilea an consecutiv

Investiţiile globale în electricitate le-au depăşit în 2017, pentru al doilea an consecutiv, pe cele în petrol şi gaze, graţie sumelor alocate pentru modernizarea reţelelor, însă o veste proastă este scăderea investiţiilor în regenerabile, după patru ani de creştere, a anunţat marţi Agenţia Internaţională a Energiei, citată de Agerpres.

Potrivit raportului ‘World Energy Investment’, anul trecut, la nivel global, investiţiile în energie s-au ridicat la suma totală de 1.800 miliarde de dolari, cu 2% mai puţin decât în 2016. Peste 750 miliarde de dolari au fost cheltuite în sectorul electricităţii, în timp ce 715 miliarde de dolari au fost investite în sectorul de petrol şi gaze.

Investiţiile în sectorul electricităţii au fost susţinute de investiţiile în reţele pe măsură ce lumea se îndreaptă spre o mai mare electrificare, se arată în raportul ‘World Energy Investment’. Multe ţări fac investiţii mai mari în modernizarea sau construcţia de noi reţele electrice pentru a echilibra cererea şi oferta pe fondul creşterii producţiei de electricitate din instalaţii fotovoltaice şi eoliene, dar şi al creşterii numărului de vehicule electrice.

În pofida creşterii producţiei de energie din surse regenerabile, investiţiile în regenerabile au scăzut cu 7%, până la 298 miliarde de dolari în 2017, după mai mulţi ani de creştere, iar IEA a avertizat că există riscul unei noi scăderi în acest an. De exemplu, China a decis să reducă subvenţiile pentru noile parcuri fotovoltaice şi să limiteze numărul de noi proiecte, ceea ce creşte riscul unei încetiniri a investiţiilor în cursul acestui an.

‘Declinul investiţiilor globale în regenerabile şi eficienţa energetică este îngrijorător. Aceasta ar putea pune în pericol expansiunea energiilor curate necesară pentru a asigura securitatea energetică şi obiectivele în materie de climă şi calitatea aerului. Deşi am avea nevoie ca investiţiile să crească rapid, este dezamăgitor să vedem că ar putea scădea în acest an’ a declarat directorul IEA, Fatih Birol.

Potrivit IEA, investiţiile în combustibili fosili au crescut anul trecut pentru prima dată după 2014, pe măsură ce s-au majorat bugetele de cheltuieli în industria de petrol şi gaze. Chiar dacă au scăzut investiţiile în cărbune, această scădere a fost compensată de majorarea cheltuielilor în sectorul petrolului şi gazelor. Investiţiile în upstream au crescut cu 4%, până la 450 miliarde dolari în 2017 şi ar urma să crească cu 5%, până la 472 miliarde dolari în 2018, susţine IEA.

Raportul IEA mai arată că investiţiile în sectorul energiei nucleare au atins cel mai redus nivel din ultimii cinci ani, în condiţiile în care au fost închise mai multe centrale decât au fost construite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *