Investiţiile globale în infrastructură şi tehnologie pentru energie curată ar urma să atingă anul acesta 2.000 de miliarde de dolari, dublu faţă de suma pentru combustibilii fosili, se arată într-un raport al Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), publicat joi, transmite Reuters, citată de Agerpres
În acest an, investiţiile totale în energie ar urma să depăşească pentru prima dată 3.000 de miliarde de dolari, conform raportului anual „World Energy Investment” al IEA.
Aproximativ 2.000 de miliarde de dolari vor merge către tehnologiile verzi, inclusiv regenerabile, vehicule electrice (EV), energie nucleară, reţele, depozitare, combustibili cu emisii scăzute, îmbunătăţirea eficienţei energetice, pompe de căldură – restul vizând gazele, petrolul şi cărbunele.
Investiţiile combinate în reţele şi energie regenerabilă au depăşit anul trecut, pentru prima dată, suma cheltuită pentru combustibilii fosili.
„Pentru fiecare dolar care merge astăzi către combustibilii fosili, aproape doi dolari sunt investiţi în energie curată. Majorarea cheltuielilor cu energia verde este susţinută de avansul solid al economiei, reducerile continue de costuri şi considerente legate de securitatea energetică”, a afirmat, joi, directorul Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), Fatih Birol.
În 2024, cea mai mare pondere a investiţiilor în energia curată se va observa în China – 675 miliarde de dolari – urmată de Europa, cu 370 miliarde de dolari, şi Statele Unite, cu 315 miliarde de dolari.
Cele mai multe investiţii vor fi alocate pentru sistemele fotovoltaice solare (PV) – aproximativ 500 de miliarde de dolari în 2024, în urma reducerii preţurilor modulelor solare.
Investiţiile globale în gaze şi petrol ar urma să urce cu 7% în 2024, la 570 miliarde de dolari, după un avans similar în 2023. Majoritatea vor aparţine companiilor petroliere naţionale din Orientul Mijlociu şi Asia, se arată în raport.