Investiții programate de 141 de milioane de dolari la rafinăria Petromidia în acest an. Creștere a vânzărilor de carburanți pe piața internă

Rompetrol Rafinare Constanța, compania care administrează cele două rafinării ale grupului Rompetrol (KMG International), și-a asumat un program de investiții de 148 de milioane de dolari în cele două unități, potrivit datelor prezentate de companie.

Din investițiile totale de aproape 148 de milioane de dolari, majoritatea covârșitoare a sumei merge către rafinăria Petromidia,cea mai mare din România, cu o capacitate de cinci milioane de tone pe an – 141 de milioane de dolari. Cea mai mare parte a acestei sume, respectiv 93,7 milioane de dolari merge în lucrările de “mentenanță capitală”, urmate de investițiile necesare conformării la norme, care se ridică la 28,7 milioane de dolari.

În acest an la rafinăria Petromidia se face o revizie generală, proces care a și început, rafinăria fiind oprită în momentul de față.

În ceea ce privește planul de producție, Petromidia estimează că va procesa 4,6 milioane de tone de țiței, urmând să producă 3,3 milioane de tone de carburanți, din care peste 1,1 milioane de tone de benzină și aproape 2,1 milioane de tone de motorină. Din cele 3,3 milioane de tone de carburanți, majoritatea, adică aproape 1,9 milioane de tone, sunt destinate pieței interne. Volumul de produse destinate pieței interne este mai mare, ca procent din producție, față de anii trecuți.

Financiar, Rompetrol Rafinare estimează că în 2024 va rămâne pe pierdere, de aproape 40 milioane de dolari, mult mai puțin față de cea de 270 milioane de dolari de anul trecut. Acționarii companiei sunt KMG International (54,63) și statul român, (44,7%).

Grupul Rompetrol (KMG International) este controlat de comapania petrolieră națională a Kazahstanului, KazMunayGas, cea care îi asigură și alimentarea cu țișei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *