Investiții în rețele: Două proiecte ale DEER au primit finanțare prin Fondul de Modernizare

Două contracte au fost semnate marţi pentru realizarea şi modernizarea reţelelor de distribuţie a energiei electrice, beneficiarul fiind Distribuţie Energie Electrică România, a anunţat, marţi, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

„Astăzi am semnat două contracte pentru realizarea şi modernizarea reţelelor de distribuţie energie electrică, beneficiarul fiind Distribuţie Energie Electrică România SA”, a scris ministrul, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, Proiectul 1 este „Staţia de transformare 110/20kv Sibiu Vest, municipiul Sibiu”. Valoarea totală a proiectului este de 70,301 milioane lei inclusiv TVA, iar data limită prevăzută pentru finalizarea investiţiei este 30 iunie 2025. Totodată, valoarea maximă asigurată din Fondul pentru modernizare este de 45,168 milioane lei, reprezentând 80% din cheltuielile eligibile ale proiectului.

Conform sursei citate, prin implementarea proiectului „Staţia de transformare 110/20kV Sibiu Vest, municipiul Sibiu” vor fi realizate investiţii în infrastructura energetică pentru asigurarea funcţionării în condiţii de siguranţă, securitate şi continuitate a serviciilor de distribuţie energie electrică.

Obiectivele proiectului, corelate cu cele ale Fondului pentru Modernizare sunt: asigurarea siguranţei în alimentarea cu energie electrică a consumatorilor existenţi Zona Industrială Sibiu Vest, asigurarea posibilităţii de racordare a viitorilor consumatori din Zona Industrială Sibiu Vest prin extinderea reţelei de distribuţie a energiei electrice, precum şi extinderea reţelei de 110 kV cu LES 2×1,8 km.

Printre obiective se mai numără: extinderea reţelei de 20 kV cu LES m.t. cu 3,79 km, Realizare Staţie de transformare 110/20kV, precum şi digitalizarea reţelelor de distribuţie, automatizarea circuitelor de protecţii, comandă, telecomunicaţii necesare funcţionării staţiei.

Totodată, Proiectul 2 este „Modernizarea reţelelor de distribuţie energie electrică 110 kV în zona staţiilor electrice de transformare Centru – Aeroport – Ioşia – Mecanica – municipiul Oradea”.

Conform sursei citate, valoarea totală a proiectului este de 201,948 milioane de lei, inclusiv TVA, iar data limită prevăzută pentru finalizarea investiţiei este 30 iunie 2026. Valoarea maximă asigurată din Fondul pentru modernizare este de 126,273 milioane lei, reprezentând 80% din cheltuielile eligibile ale proiectului.

„Prin implementarea proiectului ‘Modernizarea reţelelor de distribuţie energie electrică 110 kV în zona staţiilor electrice de transformare Centru, Aeroport, Ioşia şi Mecanica’ – Oradea vor fi realizate investiţii în infrastructura energetică pentru asigurarea funcţionării în condiţii de siguranţă, securitate şi continuitate a serviciilor de distribuţie energie electrică”, precizează ministrul.

Obiectivele proiectului, corelate cu cele ale Fondului pentru Modernizare sunt: asigurarea siguranţei în alimentarea cu energie electrică a consumatorilor existenţi în Zona Industrială a municipiului Oradea, creşterea capacităţii de distribuţie a reţelelor de 110 kV din Zona Industrială a municipiului Oradea, precum şi creşterea gradului de siguranţă în funcţionare.

Printre obiective se mai află: extinderea reţelei LES 110 kV cu 4,8 km, înlocuirea liniilor electrice aeriene de 110 kV cu linii electrice subterane pe o porţiune de 6,64 km, modernizare staţii de transformare 110/20 kV şi digitalizarea reţelelor de distribuţie, automatizarea circuitelor de protecţii, comandă, telecomunicaţii necesare funcţionării staţiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *