Investiție pentru fabricarea de baterii pentru mașini electrice cu o capacitate anuală de 2.000 MW – PNRR

PNRR, în varianta aprobată de Comisia Europeană, vorbește despre o investiție în capacități de producere a bateriilor de 2.000 MW pe an în România

Iată prevederea relevantă din PNRR:

“Prima subinvestiție, în lanțul valoric al bateriilor (fabricare, asamblare și reciclare), va duce la atingerea unei capacități anuale totale de fabricare și asamblare a bateriilor de cel puțin 2 GW până la 31 decembrie 2025, în urma unei cereri de proiecte cu criterii de selecție care să asigure conformitatea cu Orientările tehnice privind aplicarea principiului de „a nu aduce prejudicii semnificative” (2021/C58/01). Aceste criterii vor exclude de la sprijinul acordat în cadrul acestei măsuri în special activitățile legate de depozite de deșeuri, incineratoare și instalații de tratare mecano-biologică a deșeurilor, precum și activitățile legate de extracția materiilor prime”.
Semnarea contractului pentru această investiție ar urma să aibă loc în al treilea trimestru din 2022.

A mai fost în PNRR, cine ar putea face investiția

Propunerea de finanțare din banii PNRR a producției de baterii pentru mașini electrice a apărut și în vechea formă a PNRR, cea pe care Comisia a cerut-o îmbunătățită. Iată ce scria atunci:

Lanț industrial de producție și/sau reciclare a bateriilor, a panourilor fotovoltaice fotovoltaice (inclusiv echipamente auxiliare), cercetare și dezvoltare în domeniu și noi capacități de stocare a energiei electrice

Există un singur producător de baterii în România și singurul din sud-estul Europei și produce baterii cu o capacitate totală de de 200 MW pe an. Din punct de vedere al pieței, se se așteaptă o creștere anuală de 17% până în 2029 a cererii, datorită creșterilor de două cifre preconizată în industriile legate de baterii. La nivel de SEN integrarea bateriilor va însemna flexibilitatea rețelei și posibilitatea de a integra capacități suplimentare din regenerabil – ceea ce nu mai este posibil în acest stadiu dată fiind starea rețelei.

În acest scop, vor fi finanțate scheme de sprijin a actorilor de pe piața de stocare a energiei electrice pentru a-și dezvolta instalațiile de producție, Având în vedere rata de creștere a cererii de baterii, dar și creșterea exponențială a capitalului alocat acestei industrii, se poate presupune în mod rezonabil că implementarea proiectelor de producție de baterii se va face până în august 2026”.

Singurul producător de baterii pentru mașini electrice este firma Prime Motors, controlată de antreprenorul Adrian Polec, care are lângă București, la Cernica, o fabrică deschisă recent. Cunoscutul producător român Rombat Bistrița a cumpărat 35% din acțiunile companiei și se va implica, alături de Polec, în producție.

Eduard Croitoru, director de marketing și vânzări al Rombat spunea în februarie 2020 că „fabrica de celule Li-Ion de la Cernica, Ilfov, este pasul către viitor făcut de Rombat și o investiție de referință de pe piața românească. În parteneriat cu Prime Technologies vom dezvolta baterii Li-Ion de tip «custom made» și vom intra într-o piață nouă pentru Rombat”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *