Altius Fotovoltaic, companie care este și producător de panouri fotovoltaice în România, are publicate, pe pagina sa de internet, câteva calcule de amortizare a investiției într-un sistem fotovoltaic mic.
Iată ce a spus compania:
ȚMulți dintre cei interesați de Programul Casa Verde, desfășurat prin AFM, se întreabă în cât timp se amortizează investiția.
Pentru a ști exact, trebuie să pornim de la câteva calcule. De exemplu, un kit de 3 kW monofazat produce într-un an aproximativ 4000 kWh.
Dacă înmulțim 4000 kWh cu 0.6 lei înseamnă cam 2400 de lei, pe care îi produce acest sistem într-un an.
Întrebarea este ce se întâmplă când nu toți cei 4000 kWh sunt utilizați de către consumator? O parte va fi, desigur, distribuită în sistem.
„Vânzarea în sistem se face la un alt preț de aproximativ 0.25 lei / kWh și de aici întrebarea cat de repede se amortizează această investiție. Dacă îi consumi pe toți cei 4000 kWh îi amortizezi într-un an. Dacă nu îi consumi, faci calculul și vezi ce nu consumi, la prețul de vânzare pe care îl primești, stabilit anual de OPCOM”, susține directorul Altius Fotovoltaic, Sorin Bonciu”.”
Investiția inițială a persoanelor fizice, după aprobarea dosarului, este de 2222 de lei. Restul sumei este asigurat prin programul Casa Verde al AFM.
Dacă se consumă toată energia atunci amortizarea se realizează într-un an.
Dacă o parte din energia produsă se vinde, amortizarea se face în funcție de cât se livrează în sistem.”
Peste 26.000 de dosare de finanţare au fost depuse, până în prezent, în Programul Casa Verde Fotovoltaice 2019, cele mai multe pentru Regiunea Nord-Est, iar singura regiune care mai dispune de fonduri este Bucureşti – Ilfov, pentru 700 de prosumatori, arată datele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), citate, miercuri, într-un comunicat de presă de către o firmă autorizată să execute lucrări de instalare în acest program, E-Acumulatori.
Potrivit sursei citate, în acest moment, în programul guvernamental au fost depuse 26.300 de dosare la nivel naţional, cele mai multe pentru Regiunea Nord-Est, cu 4.116 de cereri, pentru finanţări în valoare de 81,98 milioane de lei.
Pe de altă parte, numărul cel mai mic de dosare a fost înregistrat în Regiunea de Vest, respectiv 2.643 de cereri, în valoare de 52,2 milioane de lei.
„Deşi fondurile pentru celelalte regiuni s-au epuizat, pentru zona Bucureşti-llfov se mai pot încă depune dosare. Pentru această regiune au fost înscrise în platforma AFM, până acum, 3.257 de dosare, în valoare totală de 80.000.000 de lei”, precizează reprezentanţii companiei E-acumulatori.ro.
Investiția nu se amortizeaza nici în 10 ani atât timp cât societățile de distribuție se opun cu vehemență prosumatorilor. Ajungi sa pierzi luni de zile pentru procese care în alte țări dureaza cel mult câteva zile.