Interzicerea retragerii din funcțiune a centralelor pe cărbune înainte de fi înlocuite cu altă sursă – proiect USR

Deputaţii USR Cristina Prună şi Radu Miruţă au depus miercuri la Parlament proiectul de lege privind responsabilitatea în energie, care prevede interzicerea scoaterii din sistemul energetic românesc a unei capacităţi de producţie pe huilă sau lignit înainte să fie înlocuită cu o altă sursă, care să poată produce cel puţin aceeaşi cantitate de energie electrică.

Potrivit proiectului, „capacităţile de producţie a energiei electrice pe bază de lignit şi huilă pot fi retrase din exploatare condiţionat de punerea anterioară în funcţiune a unei noi capacităţi de producţie a energiei electrice din orice altă sursă, care să producă pe perioada de funcţionare a unui an calendaristic echivalentul mediei energiei electrice produse în ultimii 3 ani calendaristici de sursa care este retrasă”.

„Prevederile prezentei legi se aplică până în anul 2032, an limită până la care România şi-a asumat procesul de decarbonizare a Sistemului Energetic Naţional”, mai prevede proiectul.

USR menţionează, într-un comunicat, că „propunerea vine în contextul în care PSD şi PNL au votat marţi pentru închiderea carierelor de cărbune din România, ceea ce va duce la închiderea unor termocentrale importante care ard huilă şi lignit, chiar dacă România înregistrează un deficit important de producţie, într-o perioadă de criză energetică”.

PSD şi PNL au respins toate amendamentele prin care USR a încercat să păstreze această producţie importantă de energie, invocând în sprijinul votului lor „o falsă nevoie” de a îndeplini un jalon din PNRR, mai arată USR.

„România şi Europa se află în cea mai gravă criză energetică din ultimele decenii, iar actuala coaliţie PSD-PNL se joacă cu soarta românilor. Înainte de închiderea unor capacităţi energetice pe bază de huilă sau lignit, e nevoie să fie stabilită o condiţie esenţială: niciun MW retras din funcţiune până nu avem o capacitate nouă care să îi ia locul şi să producă cel puţin aceeaşi cantitate de energie. Investiţiile în sectorul energetic lipsesc cu desăvârşire din cauza incompetenţei actualului ministru şi a balamucului legislativ promovat de coaliţia de guvernare. Miliarde de euro din Fondul de Modernizare zac nefolosite. Nu au terminat nici până astăzi centrala de 430 MW de la Iernut, deşi am primit promisiuni la fiecare 6 luni. Cerem responsabilitate din partea politicienilor puterii şi să nu se joace cu securitatea energetică a României”, a declarat deputata USR Cristina Prună, vicepreşedintă a Comisiei pentru industrii şi servicii, conform sursei citate.

De asemenea, deputatul USR Radu Miruţă a menţionat că unul dintre argumentele pentru care a depus acest proiect este că utilizarea energiei pe bază de cărbune este una dintre puţinele soluţii raţionale în momentele de criză energetică.

„Pentru că România a ajuns din exportator net de energie electrică importator net, pentru că doar în 3 ani România a închis 25% din capacităţile de producţie de energie electrică, dar şi pentru că utilizarea energiei pe bază de cărbune este una dintre puţinele soluţii raţionale în momentele de criză energetică, am depus astăzi proiectul de lege a responsabilităţii în energie”, a adăugat Radu Miruţă.

USR face un apel către toate partidele parlamentare să susţină şi să adopte legea responsabilităţii în energie, deoarece industria energetică din România suferă din cauza schimbărilor legislative nocive din ultimul an şi a lipsei investiţiilor în acest sector strategic, mai arată deputaţii formaţiunii.

Citește și:

Deputații au aprobat legea decarbonizării. Ce se va întâmpla cu grupurile pe cărbune

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *