Și investitorii mari instituționali sunt foarte interesați de acțiunile Hidroelectrica scoase la vânzare prin Oferta Publică Inițială (IPO) a pachetului deținut de Fondul Proprietatea, alături de cei mici, potrivit datelor din piață. Tranșa pentru primii pare că s-a epuizat, iar investitorii mici deja au ajuns la trei sferturi din alocare, după nici trei zile.
Investitorii instituționali, cei cărora le sunt destinate majoritatea acțiunilor scoale la vânzare de către FP, sunt foarte interesați de producătorul român de energie, potrivit datelor care au apărut până acum. Astfel, conform ziariștilor de la Profit.ro care citează date din piață, oferta publică primară de acțiuni Hidroelectrica este deja subscrisă integral pe tranșa investitorilor instituționali.
Informația este foarte importantă pentru că pe tranșa investitorilor mari se formează de fapt prețul iar, potrivit informațiilor celor de la Profit, interesul este atât de mare încât un mare administrator de fond de pensii ar fi subscris acțiuni de 300 de milioane de euro, atenție, la prețul maxim de 112 lei/acțiune, în condițiile în care, pentru investitorii instituționali, intervalul de preț la care pot subscrie este cuprins între 94 și 112 lei.
Să nu uităm că, încă de vineri dimineață, de când a apărut prospectul de listare, a apărut informația că există trei grupuri de investitori instituționali români care au fost de acord să fie investitorii principali și au încheiat un acord de investiții, angajându-se să achiziționeze în total 2,24 miliarde lei (deci aproape jumătate de miliard de euro) în acțiuni la prețul final de ofertă, sub rezerva anumitor condiții uzuale. Cel mai probabil, cei trei sunt tot fonduri de pensii din România ceea ce, luând în calcul și informația de mai sus aflată de ziariștii de la Profit.ro, arată interesul mare pentru Hidroelectrica din partea celor care au pe mână banii de pensie privată ai românilor, mai ales, dincolo de marii investitori străini.
Probabil că lucrurile sunt încinse și pe tranșa “instituționalilor” pentru că, fiind foarte dorite, este posibil ca acțiunile solicitate să nu “ajungă” la toată lumea – să fie și aici suprasubscriere și, de aceea, și investitorii mari se grăbesc să subscrie, și este posibil să o facă, mulți dintre ei, la limita superioară de preț din ofertă. Să ne amintim ce scrie în prospect: “acțiunile oferite în tranșa investitorilor instituționali vor fi vândute doar la prețul final de ofertă și doar acelor investitori instituționali care au subscris pentru acțiunile oferite la un preț egal cu, sau mai mare decât prețul final de ofertă”. Popular spus, dacă a oferit sub prețul final, un instituțional nu va primi nicio acțiune.
Și pentru micii investitori, cei de retail, unde prețul este de 112 lei – cu un pachet minim de acțiuni cumpărate de 50 de bucăți -, interesul este enorm. Astfel, marți la prânz, la jumătatea orarului de tranzacționare din a treia zi a ofertei de subscriere, investitori de retail erau înregistrați în sistemul bursei cu un număr de 8,9 milioane de acțiuni subscrise. Astfel, a fost spart pragul de 1 miliard de lei (200 mil. euro) prin subscrierile din partea micilor investitori. Practic, trei sferturi din acțiunile destinate investitorilor mici au fost deja cumpărate, în doar două zile și jumătate, în condițiile în care mai este o săptămână până se termină perioada de subscriere. Este adevărat că, până joi, există un discount de 3% dar asta nu înseamnă că lucrurile se vor liniști atunci, dimpotrivă.
Cei de la Ziarul Financiar au scris că este posibil ca subscrierile să accelereze spre finalul ofertei, adică data de 4 iulie, asta pentru că unii investitori de retail de calibru preferă să intre în ultimele zile ale unei oferte decât să aibă banii blocați mai multe zile. În plus, este posibil ca băncile – așa cum s-a mai întâmplat – să ofere scrisori de garanție clienților retail mai mari, astfel încât aceștia să cumpere cu bani împrumutați, adică să subscrie de câteva ori mai mult decât le-ar fi permis propriile resurse. Și fac asta tot pentru că, fiind foarte dorite, acțiunile să nu ajungă la toată lumea – să fie suprasubscriere de două, poate trei ori, caz în care alocarea acțiunilor se face “pro rata”. Astfel, cu garanția de la bancă, în final, investitorul va primi mai multe acțiuni decât dacă ar fi subscris doar din banii lui
Oferta de listare se derulează din 23 iunie și până pe 4 iulie 2023 și presupunea vânzarea a 78 de milioane de acțiuni din partea Fondului Proprietatea. Circa 11,7 milioane de acțiuni sunt adresate investitorilor de retail, iar aproximativ 66 milioane de acțiuni merg către investitorii instituționali. Cei din urmă pot subscrie la orice preț între 94 lei și 112 lei, acesta fiind intervalul de listare.
Avantaje și potențiale riscuri
Avantajele de a fi acționar la Hidroelectrica sunt cumva evidente: este cel mai mare producător de energie al țării, are costuri mici de producție, active amortizate de mult, este un producător 100% verde, deci se va putea finanța mai ușor și mai ieftin de pe piețe și, mai ales, a anunțat că va menține politica de a acorda dividende anuale de cel puțin 90% din profit. Sunt și riscuri, unele evidențiate clar în prospectul de listare, iar primul este chiar cel al unei politici intervenționiste a Guvernului, în contextul în care 80% din acțiuni sunt ale statului – cel mai bun exemplu este când Execitivul i-a reglementat prețul la cost de producție plus profit de 5%. Pe lângă riscurile din prospect, ar mai fi de adăugat și faptul că vorbim acum despre o listare care se face într-o conjunctură cumva excepțională, după un an 2022 cu prețuri record la energie și într-un an cu hidraulicitate foarte bună, ceea ce e posibil să nu se repete an de an.