Instalatorii din programul “Casa Verde Fotovoltaice” au cerut în scris AFM explicaţii despre ce s-a întâmplat în ziua blocării înscrierilor

Instalatorii de panouri fotovoltaice acreditaţi în programul “Casa Verde Fotovoltaice”, au trimis o nouă solicitare către Administraţia Fondului de Mediu, în care cer explicaţii referitoare la ce s-a întâmplat în data de 10 septembrie, când a fost lansat programul, dar a fost oprit după doar şase ore. Instituţia are la dispoziţie 30 de zile să răspundă.

Instalatorii au depus solicitarea la data de 2 octombrie,  în format scris pe hârtie, şi au primit număr de înregistrare de la AFM. Ei solicită un răspuns de la Autoritate în baza legii 544, a liberului acces la informaţiile de interes public. Potrivit acesteia, AFM ar trebui să dea un răspuns în termen de 30 de zile.

Solicitările reprezentanţilor firmelor de instalatori sunt punctuale şi foarte clare.

“1. Câţi instalatori au fost activi în data de 10 septembrie pe platforma care asigură înscrierea în Programul Casa Verde Fotovoltaice?

  1. Câte dosare a reuşit să încarce fiecare instalator

Vă rog să ne comunicaţi doar numele instalatorului (numele companiei) şi câte dosare a reuşit să înscrie/să valideze. Se consideră validare dacă s-au consumat toţi paşii de înscriere pe platformă pentru clientul respectiv”

Este pentru a doua oară când reprezentanţii firmelor de instalatori trimit petiţii la AFM. Acum câteva zile, ei au trimis oficial instituției solicitările lor referitoare la condițiile de reluare a programului guvernamental care a fost oprit la câteva ore de la lansare. De asemenea, au trimis și o hârtie cu concluziile discuției cu reprezentanții AFM pe care au avut-o la puțin timp după oprirea programului. Detalii puteţi citi aici:

Instalatorii de panouri fotovoltaice subvenționate au depus petiție scrisă la AFM. Ce solicită firmele la reluarea programului “Casa Verde Fotovoltaic”

Context 

Aplicația informatică prin care cele 245 de firme agreate puteau depune proiectele de finanțare a instalării de panouri fotovoltaice prin programul AFM a fost închisă pe 10 septembrie, în aceeași zi în care a fost deschisă, la doar șase ore și jumătate de la debutul programului.

„Pentru efectuarea unor analize asupra modului de funcționare a înscrierii persoanelor fizice în cadrul Programului denumit generic Casa Verde Fotovoltaice, aplicația informatică nu va fi disponibilă începând din data de 10 septembrie, ora 16.30. Accesul în aplicație, pentru înscrierea persoanelor fizice în Program, se va relua în cel mai scurt timp, după finalizarea analizelor efectuate”, a anunțat AFM, pe pagina programului, fără a da alte detalii.

Până atunci, în aplicaţia informatică au fost înscrise peste 13.000 de cereri de finanţare din partea persoanelor fizice, ceea ce arată interesul enorm pentru acest program.

Ulterior opririi, au apărut informaţii referitoare la suspiciuni de fraudă care au condus la oprirea înscrierilor: Banii, în total 537 de milioane de lei au fost alocați pe fiecare din regiunile de dezvoltare ale ţării, iar fondurile pentru zona Olteniei au fost epuizate. Suspiciunile arată că a existat cel puţin o firmă de instalatori care a încălcat regulile,încărcând în aplicaţie, cu ajutorul unui soft (ceea ce este interzis) dosarele de finanţare mult mai rapid decât celelalte şi aşa s-ar explica epuizarea rapidă a fondurilor în zona Olteniei.

Prin programul Casa Verde Fotovoltaice, se acordă o subvenție în procent de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 lei pentru instalaţii fotovoltaice pentru persoane fizice. Suma finanţată de Autoritate se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa se suportă de către beneficiarul final, din surse financiare proprii. Prin program se finanţează proiecte privind instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice cu o putere instalată de minimum 3kWp.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *