Instalatorii de panouri fotrovoltaice prin programul AFM au sesizat Consiliul Concurenței și vor depune plângeri la Parchet și la OLAF

Instalatorii de panouri fotovoltaice nu sunt mulțumiți de rezultatele discuțiilor cu reprezentanții Administrației Fondului de Mediu pe tema derulării programului “Casa Verde Fotovoltaice” și au făcut deja sesizare la Consiliul Concurenței. Dacă AFM nu își reconsideră poziția, instalatorii spun că vor depune plângere la Parchet și la OLAF, Oficiul European de Luptă AntiFraudă.

Reprezentanții a 110 firme de instalatori au înaintat deja o plângere Consiliului Concurenței (înregistrată cu nr. 12623/13.09.2019) și spun că, dacă AFM nu revine asupra deciziilor de a reseta platforma informatică de înregistrare a cererilor și a de introduce și coduri de siguranță la înregistrarea proiectelor, vor depune plângeri la Parchet și apoi la organismele europene. Ei spun că au dat chiar și un termen limită celor de la AFM: 24 de ore pentru cele două solicitări.

“Cei 110 instalațori validati AFM sunt nemulțumiți de rezultatele demersurilor ieri la întâlnirea cu echipa managerială AFM,deoarece nu li s-au dat curs la solicitarea de a afla cine a fost implicat în folosirea soft-urilor la depunere a în platforma pe data de 10 septembrie. Exista suspiciunea de fraudare, trafic de influență și abuz în functie”, ne-a declarat un reprezentant al instalatorilor.

Dat fiind că este un program finanțat din fonduri europene (prin Programul Operațional Regional, instalatorii spun că ar putea solicita și blocarea temporară a derulării programului, pentru a se face audit și verificare.

Instalatorii au avut o întâlnire cu oficialii AFM în care au avansat mai multe propuneri pentru continuarea programului, dar, după cum spun ei, Autoritatea nu a fost de acord cu cele mai importante, care ar fi putut elimina suspiciunile de fraudă și ar fi creat un tratament egal între toți instalatorii. Am scris pe larg despre ce s-a doiscutat, aici:

Eşec la întâlnirea AFM-instalatori pe marginea proiectului “Casa Verde Fotovoltaice”, suspiciunile de fraudă persistă, s-ar putea ajunge la Parchet. Ce li s-a spus instalatorilor

Context

 

Aplicația informatică prin care cele 245 de firme agreate puteau depune proiectele de finanțare a instalării de panouri fotovoltaice prin programul AFM a fost închisă pe 10 septembrie, în aceeași zi în care a fost deschisă, la doar șase ore și jumătate de la debutul programului.

„Pentru efectuarea unor analize asupra modului de funcționare a înscrierii persoanelor fizice în cadrul Programului denumit generic Casa Verde Fotovoltaice, aplicația informatică nu va fi disponibilă începând din data de 10 septembrie, ora 16.30. Accesul în aplicație, pentru înscrierea persoanelor fizice în Program, se va relua în cel mai scurt timp, după finalizarea analizelor efectuate”, a anunțat AFM, pe pagina programului, fără a da alte detalii.

Până atunci, în aplicaţia informatică au fost înscrise peste 13.000 de cereri de finanţare din partea persoanelor fizice, ceea ce arată interesul enorm pentru acest program.

Ulterior opririi, au apărut informaţii referitoare la suspiciuni de fraudă care au condus la oprirea înscrierilor: Banii, în total 537 de milioane de lei au fost alocați pe fiecare din regiunile de dezvoltare ale ţării, iar fondurile pentru zona Olteniei au fost epuizate. Suspiciunile arată că a existat cel puţin o firmă de instalatori care a încălcat regulile,încărcând în aplicaţie, cu ajutorul unui soft (ceea ce este interzis) dosarele de finanţare mult mai rapid decât celelalte şi aşa s-ar explica epuizarea rapidă a fondurilor în zona Olteniei.

Prin programul Casa Verde Fotovoltaice, se acordă o subvenție în procent de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 lei pentru instalaţii fotovoltaice pentru persoane fizice. Suma finanţată de Autoritate se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa se suportă de către beneficiarul final, din surse financiare proprii. Prin program se finanţează proiecte privind instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice cu o putere instalată de minimum 3kWp.

 

1 Comment

  1. E frustrant pentru unii, e de înțeles, dar principiile au fost clare – primul venit, primul servit. Fără alte condiții.
    Ca unii au fost mai rapizi iar alții fără imaginație, nu este vina nimănui.
    Iar să-i privezi pe cei înscriși de dreptul lor, suna a procese în instanta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *