Insolvența CE Hunedoara: afacere de 30.000 de euro pe lună pentru administratorul judiciar, plus onorariu de succes de 3% – Economica.net

Administratorul judiciar al Complexului Energetic Hunedoara va primi o sumă de 30.000 de euro lunar, pe durata procedurii de insolvență a societății, iar la finalul ei un onorariu de 3% din „sumele rezultate”, potrivit unor documente consultate de economica.net

Adunarea Creditorilor Complexului Energetic Hunedoara a stabilit în data de 25 februarie, printre altele, onorariul pe care îl va primi administratorul judiciar al societății, firma Expert Insolvență SPRL din Deva.

Cităm din procesul verbal:

„Cu votul a 51,01% din totalul creanțelor se stabilește onorariul administratorului judiciar Expert Insolvență SPRL astfel: un onorariu fix in cuantum de 30.000 euro/lună + TVA și un onorariu procentual in cuantum de 3% + TVA din sumele rezultate ca urmare a valorificărilor de active, transfer de business și/sau recuperări de creanțe, dare în plată, etc”.

Tabelul final al creditorilor nu a fost înă publicat, dar ne putem face o idee asupra ordinii creditorilor, de pe acum, din procentele care apar în procesul verbal. Cel mai mare creditor este Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), urmat de Fisc și de Hidroelectrica. Cei trei ar avea peste 90% din volumul total al creanțelor/.

Interesant este că propunerea referitoare la acest onorariu nu a fost acceptată nici de Fisc nici de Hidroelectrica, ambii creditori solicitând prorogarea acestui punct de pe ordinea de zi a Adunării Creditorilor până la ședința următoare. Însă onorariul a fost aprobat în această formă, 30.000 de euro pe lună, plus cei 3% la final, pentru că AFM a votat direct pentru.

Mai mult, în aceeași ședință a fost votată și confirmarea Expert Insolvență SPRL ca administrator judiciar. S-a votat pentru, cu 52%, dar s-a întâmplat același lucru: Hidroelectrica a cerut prorogarea, la fel și ANAF (care a spus că trebuie făcută o nouă selecție), însă AFM a votat pentru.

Potrivit site-ului propriu, Expert Insolvență este „o societate profesională de insolvență cu o vechime de peste 12 ani în domeniu și aflată în plină expansiune. Activitatea societății, agreată de Agenția Națională de Administrare Fiscală la nivel național și recunoscută de cele mai importante instituții bancare, acoperă în prezent teritoriul a 25 de județe, iar proiectele gestionate depășesc numărul de 500, dintre care peste 400 sunt finalizate. Experiența societății se oglindește în volumul actual al masei credale gestionate care depășește valoarea de 1,3 miliarde de euro, în numărul locurilor de muncă gestionate în cadrul procedurilor de insolvență care depășește valoarea de 10.000, precum și în soluțiile eficiente pe care le identificăm pentru satisfacerea intereselor clienților noștri. Succesul societății este asigurat de profesionalismul, corectitudinea și loialitatea unei echipe de peste 25 de specialiști”

Ce se va întâmpla la CE Hunedoara

Insolvența CE Hunedoara, compania care administrează cele două termocentrale pe huilă din Valea Jiului, pare una cu final știut. Reorganizarea companiei ar urma să fie realizată prin crearea a două entităţi în care Termocentrala Mintia să fie preluată de CJ Hunedoara sau Primăria Deva, iar în Valea Jiului să se formeze Complexul Energetic Valea Jiului – format din Termocentrala Paroşeni şi patru exploatări miniere de subteran. Centralele vor fi preluate printr-o formă de dare în plată de către Ministerul Energiei, în contul datoriilor CE Hunedoara către buget, soluție juridică pentru care s-a dat și o lege anul trecut. Ulterior, Ministerul le va ceda cui la va putea opera, Primăriei Deva în cazul termocentralei Mintia.

Valoarea datoriilor acumulate de Complexul Energetic Hunedoara (CEH) este estimată la circa 5 miliarde de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *