Înghețarea prețurilor la benzină: doar UE poate decide, Petrom amenință voalat cu scumpiri ulterioare

Şeful Consiliului Concurenţei a răspuns solicitării premierului: nu avem lege pentru îngheţarea preţurilor la carburanţi, chestiunea putând fi decisă doar în urma unui aviz al Comisiei Europene. Petrom deja pregăteşte terenul pentru eventualitatea în care va trebui să se supună unei astfel de decizii: după ce va expira perioada respectivă, vor fi consecinţe.

Îngheţarea preţurilor la carburanţi este permisă de către legislaţia românească, dar nu există niciun fel de precedent de intervenţie administrativă în preţurile dintr-o economie liberă, acest lucru trebuie să-l cunoaştem. Pe de altă parte, orice astfel de îngheţare va fi temporară, pentru că acesta este spiritul unei intervenţii administrative în politica de preţuri comerciale şi, bineînţeles, consecinţele vor urma după perioada expirării respectivei interdicţii”, a spus directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe, în cadrul unei conferinţe organizate de Consiliul Investitorilor Străini.

Aceasta a declarat că Petrom se va conforma acestei decizi în cazul în care ea va fi luată.

„Noi suntem o companie care aplică toate principiile şi mecanismele pieţei libere. Ceea ce înseamnă că politica noastră este, pe de o parte, de a respecta cererea şi oferta, principiile economiei libere, pe de altă parte vom respecta legislaţia în România aşa cum este emisă”, a precizat Mariana Gheorghe.

Totuşi, îngheţarea preţurilor cu este chiar atât de uşor de făcut pe cât şi-ar dori Guvernul, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, cel căruia i-a solicitat premierul Boc avizul referitor la legalitatea unei asemenea decizii, a dat verdictul: nu avem lege pentru aşa ceva, ne trebuie aviz de la Bruxelles.

Teoretic, legislaţia românească prevede ca, în situaţii excepţionale, să se poată aplica această prevedere (de îngheţare a preţurilor la carburanţi, n.r.). Practic, însă, nu au fost definite aceste situaţii excepţionale, care ar justifica o astfel de abordare, pentru că nu a existat un precedent”, a spus Chiriţoiu, pentru agenţia de presă NewsIn.

Acesta a precizat că analiza asupra posibilităţii legale de îngheţare a preţurilor la carburanţi se va efectua de către juriştii de la Consiliul Concurenţei împreună cu specialiştii Departamentului de Afaceri Europene (DAE) al Guvernului.

„DAE este departamentul cheie care face această analiză şi o va discuta cu Comisia Europeană, care trebuie să îşi dea acordul pentru o decizie în acest sens”, a mai spus Chiriţoiu pentru NewsIn.

Îngheţarea preţurilor la carburanţi a mai fost încercată de Guvernul de la Sofia, autorităţile obţinând de la Lukoil Bulgaria o îngheţare a preţurilor pentru o lună.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *