Înfiinţarea fondului de investiţii româno-kazah ar putea fi anunţată azi

O invitaţie trimisă presei sugerează că, în final, azi ar putea fi anunţată înfiinţarea fondului româno-kazah, care va aduce în prima fază 150 de milioane de dolari pentru investiţii în România.

“KMG International și Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE) au plăcerea să vă invite mâine (26.10.2018) la conferința comună pe marginea fondului de investiții în energie Kazah – Român”, se arată în invitaţia trimisă presei.

Cel mai probabil, la conferinţa de presă ar urma să se anunţe, în sfârşit, înfiinţarea fondului de investuţii româno-kazah, parte a unui memorandum semnat acum cinci ani dar încă ne-pus în practică.

Oficial însă, niciuna dintre părţi nu a  confirmat că s-ar fi parafat înfiinţarea fondului.

Totuşi, recent, secretarul de stat în Ministerul Energiei Robert Tudorache, a avut discuţii cu oficialii KazMunaiGas (compania care deţine grupul Rompetrol) pe această temă şi a spus că discuţiile pentru înfiinţarea acestui fond sunt aproape de finalizare.

“Cele două părţi, ministerul român al Energiei şi KMGI (KMG Internaţional, adică grupul Rompetrol-n.red.) au lucrat îndeaproape, în ultima vreme, făcând progrese semnificative în ceea ce priveşte implementarea primului pas al Memorandumului,  acela de a înfiinţa un fond de investiţii româno-kazah. Sperăm să putem anunţa, în curând, înfiinţarea Fondului mixt de Investiţii. Constituirea acestui Fond ar reprezenta o situaţie de tip win- win, atât pentru România, cât şi pentru întreaga regiune”, a spus Tudorache, la ]nceputul acestei luni.

O poveste veche şi nerezolvată

Grupul Rompetrol si Guvernul României au incheiat in februarie 2013 un memorandum de intelegere privind soluţionarea pe cale amiabilă a diferendului privind conversia obligaţiunilor Rompetrol Rafinare, în acţiuni în favoarea statului roman, ceea ce urma să pună punct tuturor proceselor legate de datoria istorică de 600 de milioane de dolari a rafinăriei Petromidia către statul român.

Memorandumul nu a fost însă operaţionalizat nici acum.

Potrivit memorandumului, Rompetrol va achiziţiona cu 200 de milioane de dolari o participaţie de 26,7% din rafinăria Petromidia. Statul român deţine acum 44,7% din capitalul Rompetrol Rafinare (rafinăria Petromidia), iar grupul kazah 54,6%, în urma conversiei parţiale a obligaţiunilor în care a fost transformată datoria istorică.

Înţelegerea prevedea şi constituirea unui fond de investiţii kazah-român (KMG International – 80%, statul roman-20%), cu o valoare estimată de pana la aproximativ 1 miliard USD. Kazahii urmează să aloce 150 de milioane de dolari acestui fond, dintre care 30 de milioane în contul statului român. Restul, de până la un miliard de dolari, vor fi atraşi de la investitori din piaţă.

Statul român va păstra o participație, de 20% din capitalul social al fondului, pentru o perioadă de minimum 5 ani, perioadă în care nu va avea loc nicio reducere a acesteia prin majorare de capital, vânzare-cumpărare sau prin orice altă metodă.

Banii vor fi investiţi în proiecte energetice din România, au promis kazahii, care au estimat că, în urma efectului multiplicator, vor aduce 2.000 de noi locuri de muncă, iar durata de viaţă a fondului este de şapte ani. Printre investiţii va fi şi o centrală electrică nouă în cogenerare, pe gaz, la Midia.
Memorandumul a fost amânat însă de 16 ori, deşi kazahii au tot spus, mereu, că sunt dispuşi să plătească în orice moment cele 200 de milioane de dolari pentru acţiuni (statul trebuie însă să organizeze o licitaţie internaţională, dar este puţin probabil să ofere cineva mai mult).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *