Industria nucleară românească poate contribui cu până la 40% la proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă

Forumul Atomic Român, ROMATOM, arată că industria românească poate contribui cu procente de 25-40% la proiectul reactoarelor 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cenavodă

„Industria nucleară din România apreciază oportunitatea de a se implica în discuții bilaterale cu partenerii noștri din Statele Unite și Canada și este încrezătoare în standardul ridicat de calitate și eficiență pe care parteneriatul îl va aduce în implementarea viitoarelor proiecte nucleare din România. ROMATOM a evaluat capacitatea industriei nucleare din România de a contribui la proiectul Unităților 3 și 4 ale CNE Cernavodă la 25% – 40% din contractul de Inginerie, Procurare, Construcții și Punere in functiune.

Ne bazăm pe expertiza forței de lucru calificate, experiența dobandita in realizarea Unităților in operare de la Cernavodă și cei 25 de ani de funcționare sigură și eficientă a CNE Cernavodă pentru a ne dezvolta și extinde abilitățile și cunoștințele în cadrul angajamentului nostru de a implementa proiecte nucleare în România și în alte țări, astfel contribuind la îndeplinirea obiectivelor privind decarbonizarea și obținerea creșterii economice in tara noastra” a Lucian Rusu, Președintele ROMATOM, într-un comunicat de presă.

30 de companii din România specializate pe servicii, lucrări și echipamente pentru industria nucleară s-au întâlnit cu societăți din Statele Unite și Canada, precum și cu reprezentanți ai Departamentului de Energie al SUA în cadrul unui eveniment care a durat o zi si care a inclus vizite, prezentări și întâlniri B2B menite să consolideze cooperarea dintre industriile nucleare din România și SUA.

Întâlnirea a avut loc în contextul vizitei de lucru oficiale a Departamentului de Energie al SUA în România, desfășurate recent.

„În conformitate cu obiectivele europene privind decarbonizarea, România este ferm angajata in dezvoltarea programul nuclear, cu avantaje clare atât din punct de vedere al decarbonizării, deoarece existența a 4 unități operaționale va conduce la evitarea eliberarii in atmosfera a 20 de milioane de tone de CO2 în fiecare an, cât și din punct de vedere al impactului social și economic. Industria nucleară din România este una matură, cu experienta si cunostinte extinse.

Considerăm că întâlnirea a fost o continuare fireasca a Memorandumului de Înțelegere încheiat în luna octombrie a anului trecut între ROMATOM și Institutul de Energie Nucleară din Statele Unite, având încredere că o cooperare Nord Atlantică reprezintă soluția optimă. Consolidarea cooperării cu partenerii noștri din SUA și Canada, în același timp menținând prezența europeană, este un semnal pozitiv pentru continuarea programului nuclear din România prin finalizarea Unităților 3 și 4 ale CNE Cernavodă, retehnologizarea Unității 1 a CNE Cernavodă și alte proiecte precum dezvoltarea tehnologiei Reactoarelor Mici Modulare” a declarat și Teodor Chirica, Președinte Onorific ROMATOM.

“În prezent, industria nucleară din România asigură 11.000 de locuri de muncă, un număr care ar putea crește la 20.000 în contextul noilor proiecte de construcții nucleare și are o contribuție anuală de 5,7 miliarde euro la PIB național, fiind o forță de creștere sectorială, dezvoltare a educației, cercetare și inovație nucleară”, arată ROMATOM.

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *