Canada şi industria nucleară canadiană îşi exprimă interesul de a lucra alături de parteneri români la proiectul de retehnologizare a Unităţii 1 şi la construcţia de noi unităţi nucleare la CNE Cernavodă, a declarat, într-o conferinţă de specialitate, Annick Goulet, ambasadorul Canadei în România, Bulgaria şi Republica Moldova.
„Astăzi, România şi Canada, prin cooperarea din domeniul nuclear, avansează spre atingerea ţintelor de dezvoltare şi decarbonizare în România. Canada şi industria nucleară canadiană îşi exprimă interesul de a lucra alături de parteneri români la proiectul de retehnologizare a Unităţii 1 şi la construcţia de noi unităţi nucleare la CNE Cernavodă. De asemenea, industria nucleară canadiană urmăreşte extinderea parteneriatului cu companii româneşti cu expertiză în domeniul CANDU dincolo de piaţa din România, pentru proiecte nucleare din Canada şi alte ţări”, a spus Goulet.
La rândul său, Teodor Chirică, preşedinte onorific al ROMATOM, a punctat faptul că, într-un context euro-atlantic mai larg, „cooperarea cu industria nucleară din Canada este un factor crucial în finalizarea celor două noi unităţi de la CNE Cernavodă”.
„Punerea în funcţiune a acestora şi extinderea duratei de viaţă a Unităţii 1 vor aduce o contribuţie semnificativă la îndeplinirea obiectivelor de mediu asumate de România, dar şi la consolidarea securităţii energetice a aprovizionării şi bunăstării la nivel naţional şi internaţional. Relaţia dintre cele două industrii din România şi Canada a fost testată cu succes la finalizarea celor două unităţi aflate în funcţiune la Cenravodă, Unitatea 1 finalizată în 1996 şi Unitatea 2 finalizată în 2007”, a menţionat Chirică.
Conform datelor prezentate de către preşedintele ROMATOM, Lucian Rusu, în România, la ora actuală, energia nucleară asigură 11.000 de locuri de muncă care ar putea creşte la 20.000 de locuri de muncă odată cu iniţierea noilor proiecte nucleare. În acelaşi timp, capacitatea industriei nucleare din România este evaluată la 1 – 1,6 miliarde de euro, reprezentând aproximativ 30% din lucrările de inginerie, procurare, construcţie şi punere în funcţiune ale Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă.
În perioada 2 – 3 martie 2021, Organizaţia Industriei Nucleare Canadiene (OCNI), ROMATOM, Energynomics, Nuclearelectrica şi Ambasada Canadei în România au organizat evenimentul online „Parteneriatul Canada-România în domeniul tehnologiilor nucleare” dedicat prezentării relaţiei de cooperare de lungă durată dintre industriile nucleare din ambele ţări, precum şi discutării perspectivelor noilor proiecte nucleare.
ROMATOM a fost înfiinţată pe 10 ianuarie 2001 şi, în prezent, reprezintă interesele a 40 de companii din domeniul nuclear şi domenii învecinate din România. Scopul Asociaţiei îl constituie utilizarea în scopuri paşnice a energiei nucleare în România şi promovarea unui program nuclear naţional, precum şi cooperarea internaţională cu organizaţia la care este afiliată, respectiv FORATOM (Forumul Atomic European).