Industria îngășămintelor din Europa este extrem de afectată, gazul costă de 15 ori mai mult decât în Rusia – Kiiski, Azomureș

Preţul gazului a ajuns în Europa de 15 ori mai mare decât cel din Rusia și de opt ori peste nivelul din Statele Unite, ceea ce afectează industria europeană a fertilizatorilor, a spus Harri Kiiski, general manager al Amomureş, cel mai mare consumator de gaze din România, la Zf Power Summit.

„Gândurile noastre se duc momentan spre Ucraina, situaţie ce va impacta volatilitatea inflaţiei gazului pe termen mediu-scurt. Este foarte important de realizat că preţul gazului este foarte diferit la nivel global. În Orientul Mijlociu, costul este de circa un dolar pe BTU (british thermal units – n.red.), în Statele Unite ajunge la 4 dolari, în Rusia la 2 dolari, iar acum Europa se confruntă cu un nivel mediu de 30 dolari pe BTU, ceea ce afectează nu numai Azomureş, ci industria europeană a fertilizatorilor”, a declarat Harii Kiiski la Zf Power Summit 2022.

Preţurile europene de referinţă la gaze naturale au crescut joi cu 41%, după ce forţele ruseşti au atacat ţinte din Ucraina iar Occidentul a promis că va adopta noi sancţiuni împotriva Rusiei. Ulterior, creșterea s-a mai domolit, dar, la ora redactării acestei știri, cotația la hub-ul vienez CEGH era de 117 euro/MWh, de la 87 de euro ieri și 80 de euro cu două zile în urmă.

“Au existat anumite constrângeri de producţie de-a lungul Europei din septembrie până în decembrie. Din perspectiva fertilizanţilor din Europa, suntem cu adevărat îngrijoraţi, având în vedere că suntem o industrie cu consum energetic ridicat”, a mai spus directorul Azomureș.

Combinatul chimic Azomureş, cel mai important producător de îngrăşăminte utilizate de agricultura şi industria românească,  deținut de traderul Ameropa, a oprit la începutul lui decembrie producția, din caiuza prețului mare al gazelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *