Începe Runda XI: România scoate la licitaţie 28 de perimetre pentru exploatarea de petrol şi gaze

La zece ani de la precedenta rundă de licitaţii, în sfârşit Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale va scoate la licitaţie noi concesiuni: căutătorii de petrol şi gaze vor putea licita pentru cele 22 de perimetre onshore şi 6 offshore, fiecare de câte 1.000 kmp.

„Săptămana viitoare, ANRM va face anunțul oficial prin care va deschide runda a XI-a de licitație prin care vor fi oferite spre concesionare 28 de blocuri de explorare de hidrocarburi”, a declarat Florin Ciocănelea. consilierul de stat al premierului Dăncilă.

Este vorba despre 28 de perimetre, care vor fi oferite la concesiune investitorilor interesdaşi de exploatarea resureselor de hidrocarburi. Runda XI este aşteptată de maimultă vreme, în condiţiile în care, de zece ani, România nu a mai scos la licitaţie perimetre pentru explorarea de petrol şi gaze.

„Spre deosebire de mai multe țări învecinate, oportunitățile de investiții în sectorul upstream sunt foarte limitate în România. Ultima rundă de licitații (a zecea ediție) are o vechime de aproape zece ani. Jucătorii din segmentul upstream încă așteaptă lansarea celei de a 11-a runde. Lipsa de oportunități de investiții limitează intrarea noilor jucători în segmentul upstream”, se arată în studiul „Piaţa gazelor naturale din România: cum garantăm securitatea şi competitivitatea sectorului”, realizat de Emerton la comanda Federaţiei Patronale Petrol şi Gaze.

În contextul în care operatorii implicaţi în proiectele din Marea Neagră încă mai aşteaptă ca taxarea, care a devenit mai mare prin reglementările din ultimii ani să fie redusă, sau măcar stabilă pe toată durata acordurilor petroliere, autorităţile nu au mai scos la licitaţie noi perimetre.

Însă, au fost făcute promisiuni că runda a XI-a va fi organizată în acest an.
„Preconizăm că Runda XI, pentru perimetrele petroliere de explorare, în cadrul căreia vor fi scoase la licitație 28 de perimetre: 6 offshore și 22 onshore, în mărime estimată de aproximativ 1.000 kmp, va avea loc în cursul anului 2019”, a informat ANRM în luna februarie a acestui an.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *