Începe restructurarea Complexului Energetic Oltenia? Compania a cerut oferte pentru studiul de fezabilitate

CE Oltenia a publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice anunțul prin care solicită oferte consultanților pentru studiul referitor la restructurarea și decarbonarea companiei.

Denumirea din Sistemul Electronic de Achiziții Publice este “Studiu privind elaborarea Planului de Restructurare si Decarbonare 2020-2025 al CE Oltenia”, iar CE Oltenia este dispusă să plătească pentru el circa 2,4 milioane de lei.

Criteriul de atribuire al acestui contract este cel mai bun raport calitate-preț, unde componenta financiară este punctată cu 60%, iar cea legată de experiența personalului care face studiul cu 40%. Atribuirea contractului pentru acest studiu se va face prin licitație deschisă, iar ofertele sunt așteptate până la data de 2 aprilie.

Planul de restructurare pentru care se cere acest studiu este cunoscut la nivel de principiu și presupune, în principiu, conversia parțială din cărbune pe gaz a centralelor companiei, închiderea a patru cariere de lignit și investiții în regenerabile. Vom reveni cu detalii în texte ulterioare.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat recent  că ajutorul de salvare care a fost acordat Complexului Energetic Oltenia, de circa 250 de milioane de euro, pentru plata certificatelor de CO2 aferente producției de energie electrică a anului anului trecut nu va putea fi returnat, și că va urma un plan de restructurare a companiei.

„Ce facem cu acest ajutor de stat? Nu mă aștept ca Oltenia să returneze împrumutul, ajutorul de salvare se va transforma într-unul de restructurare. Pe baza unui plan bine defenit, vom scoate din producție capacități de circa 1.300 MW produsă pe bază de cărbune, până la finalul anului 2026, și îl vom înloicui cu 1.450 MW de energie pe gaze naturale, plus un parc fotovoltaic. La finalul anului 2026, emisiile de dioxid de carbon ale Complexului Energetic Oltenia se vor reduce cu 45%”, a declarat ministrul.

Compania este al doilea producător de energie al României, cu patru termocentrale pe căbune și 11 cariere de lignit, în care lucrează circa 13.000 de oameni.

2 Comments

  1. Buna ziua
    În ceace priveste restructurarea si īnchidrea carierelor nu este un lucru bun .
    O sa ajungem sa importam energie la preturi mari .Fiabil ar fi sa se construiasca de la zero grupurile electroenergetice pe gaze si cele pe cärbune sa ramana de rezerva.Cele pe gaze trebuiesc facute becapuri de gaze nu sa stam ….cind este o avarie pe magistr.de gaze ….

    1. Sunt cel putin 1000MW care se vor fi construi de la zero in afara CEO din care 430MW vor incepe producia de anu acesta. Romania are 2 vecini care nu sunt in schema UE de CO2 asa ca pana vom termina centrale noi si le vor trece pe cele de la CEO pe gaz vom avea de unde sa importam energie electrica ieftina. E mai bine sa le trecem pe gaz acum decat sa le inchidem de tot in faliment care sigur va veni in 3-5 ani cand tona de CO2 sare 50 de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *