Începe programul de “eliberare” a gazului românesc pentru populație. Petrom și Romgaz sunt obligate să vândă sub cost, momentan

ANRE a publicat prețurile de pornire la licitațiile de vânzare de gaze naturale prin care producătorii români trebuie să pună gaze pe piață potrivit deja cunoscutuliui „gas release program”, prin care Petrom și Romgaz trebuie să vândă până la 30% din producție. Așa cum ne așteptam, prețurile sunt mici, chiar sub costul de producție al companiilor românești, pentru livrările pe scadențe apropiate.

În contextul liberalizării pieței de gaze, Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), a elaborat, după cum se știe deja, o reglementare prin care producătorii de gaze sunt obligați să pună pe piață o anumită cantitate de gaze. Statul vrea să se asigure că, după liberalizarea de la 1 iulie, furnizorii de gaze ai populației vor putea cumpăra de pe piață gazul extras de cei doi producători români și de aceea a instituit acest “gas release program”, cu obligații care se întind până în 2022, pentru cei doi producători. Celălalt scop este și de a crea o piață lichidă de gaze în România, cu prețuri de referință pentru piața locală.

Concret, Petrom și Romgaz trebuie să pună pe piață anumite cantități de gaze, în cadrul unor licitații care se vor desfășura pe piețele din România, la prețuri de plecare care, acum, reprezintă 95% din prețul de la Central European Gas Hub (CEGH) Austria.

Potrivit programului, începând din luna iunie, lunar se organizează licitații cu vânzare de gaze forward, cu livare luna următoare, trimestrul următor, sezonul cald următor, sezonul rece următor și anul următor.

ANRE a publicat prețurile de pornire pentru licitațiile care vor fi organizate în această lună. Prețurile sunt foarte mici în raport cu cele practicate acum pe piață, și, la fel, pe toate scadențele (inclusiv pe cele cu livrare în anotimpul rece), sunt mai mici decât actualul preț reglementat, de la 68 de lei/MWh. Se pleacă așadar de la un preț de 23 de lei/MWh pentru gaze cu livrare în luna iulie, și se ajunge la 58,68 lei pentru gaze cu livrare în anul 2021.

Aveți mai jos prețurile de pornire la licitațiile organizate în luna iunie pentru fiecare scadență

Citește și:

O lună până la liberalizarea prețurilor la gaze. Tot ce trebuie să știți

Cine pierde, cine câștigă

Perdanții sunt, și de această dată, producătorii români de gaze care ajung ca, pentru unele scadențe, cele mai apropiate, să vândă gaze chiar sub costul de producție. Potrivit unor declarații de la începutul anului trecut, când Petrom și Romgaz erau lovite de OUG 114, costul total de producție al Romgaz era undeva la 38 de lei/MWh. Petrom, care are producție din zăcăminte asociate de petrol și gaze, nu calculează defalcat (au anunțat un “total lifting cost” de 30 de dolari pe barilul de hidrocarburi) dar voci din industrie spun că este cam la fel: 38-40 de lei/MWh.

Așadar, pe scadențele care presupun livrări înainte de începutul sezonului rece, prețurile la care Petrom și Romgaz trebuie să vândă gazele sunt sub cele de cost, efct al reglementării și al prețurilor mici la gaze în Europa. Singura consolare e că trebuie să vândă prin accest gaz release program 30% din producție.

Câștigătorii sunt furnizorii acum, și, în final, al trebui să fie populația, care ar trebui să resimtă o scădere a facturilor, în condițiile liberalizării pieței. Furnizorii au acum oferte către populație în care componenta “mărfii gaz” are în continuare un preț care nu coboară sub 77 de lei/MWh, deci aici, pe măsură ce încep să se deruleze licitațiile și furnizorii vor avea acces la mai mult gaz ieftin, populația ar trebui să simtă acest lucru. Așadar, viitoarele oferte de gaze pentru casnici ar trebui să fie mai bune, și chiar dacă nimeni nu se așteaptă ca furnizorii să aibă în factură prețurile de mai sus, sunt de așteptat prețuri mai mici pentru casnici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *